Afbeelding
donderdag 13 december 2018

Filmpje: Terugblik op feestje afronding renovatie Oostlijn

Duco Vaillant

Want feestelijk was het gisteren! Er werd gedanst, er werd gezongen en er klonk muziek. Reden? Na 2,5 jaar schuren, stralen, afbreken en bouwen is de renovatie van de Oostlijn-stations zo goed als afgerond.

Het project, waarbij we als Vervoerregio samenwerken met de gemeente die de trekker is, is de afgelopen jaren niet onopgemerkt voorbij gegaan aan reizigers en de omgeving. Regelmatig waren ingangen dicht vanwege de renovatie en moesten mensen omlopen. Maar nodig was het, de renovatie. Na 40 jaar intensief gebruik waren de stations rijp voor een opknapbeurt. In Group A vonden we het juiste architectenbureau om vorm te geven aan deze klus.

Beton Brut

Maarten van Bremen, architect bij Group A: “Door de jaren heen ontstonden er talloze nisjes en hoekjes in de stations, op plekken waar dat niet zou moeten en zijn er veel lagen verf aangebracht op de wanden. Dit laatste om de graffiti, die niet altijd helemaal te verwijderen was, aan het oog te onttrekken. Door al deze ontwikkelingen was het oorspronkelijke uiterlijk van het station verdwenen. Het was een hele klus om alle verschillende lagen verf te verwijderen en het leverde wat vertraging op, maar uiteindelijk is het gelukt. Het zogenoemde “Beton Brut”, het ruwe beton dat zo kenmerkend is voor de architectonische stijl van het brutalisme, is weer terug. Wel met een transparante coating, zodat graffiti makkelijk te verwijderen is.”

featured

Het gerenoveerde station Van der Madeweg.

Wat vind je van het eindresultaat?

De 16 metrostation kunnen er nu voorlopig weer tegenaan.  Maar… helemaal klaar zijn we nog niet. Tot en met maart zul je ons nog regelmatig tegenkomen in de metrostations, omdat we nog wat spreekwoordelijke punten op de ‘i’ moeten zetten, zoals het installeren van de wanden met onder andere de kaartautomaten. Niettemin zijn we nu al erg benieuwd wat je van het eindresultaat vindt geworden. We lezen het graag in de reacties hieronder of op amsterdam.nl/oostlijn.

Heeft u vragen? Stel ze hier.

Wil je dit bericht delen?