Afbeelding
woensdag 2 november 2022

Weekendwerk tussen de sporen van de metro

Jasmijn van Engelen

De metroperrons bij station Amsterdam Zuid verhuizen over enkele jaren naar de andere kant van de Minervapassage. Ter voorbereiding worden van vijf tot zeven november damwandplanken geplaatst tussen het trein- en metrospoor. Metro en trein rijden dan volgens een aangepaste dienstregeling. Op dit moment worden ’s nachts een deel van de damwand bij de metrosporen verwijderd. In het weekend van vijf en zes november gaan juist enkele damwanden de grond in, tussen het metrospoor en het treinspoor. Dit leidt twee dagen lang tot een aangepaste dienstregeling voor metro en trein. Ook is er naar verwachting enige geluidhinder.

Door Imce Hofman

Aangepaste dienstregeling en geluidhinder

Eén metrospoor en één treinspoor zijn van zaterdagochtend 5 november 01.00 uur tot maandagochtend 7 november 05.00 uur buiten gebruik. Kijk daarom vooral op 9292.nl of de NS-app voordat u op reis gaat. Om het effect op het openbaar vervoer zo kort mogelijk te houden, gaat de circa 20 meter lange damwandplanken trillend de grond in – dat gaat twee keer zo snel als het induwen van de planken. Dat intrillen kan overdag tussen 07.00 uur en 19.00 uur wel leiden tot geluidhinder. Buiten deze tijden wordt er ook gewerkt, maar dat zijn werkzaamheden die minder geluid produceren.

Bescherming glazen koepel

Tijdens het werk op 5 en 6 november blijft de stationspassage toegankelijk en kunt u uiteraard ook gebruik blijven maken van de trein en metro. Een glazen koepel siert de toegang naar de metroperrons. Om te zorgen dat u veilig het metroperron kunt bereiken tijdens de werkzaamheden is er in de afgelopen week een beschermingsconstructie onder die glazen koepel geplaatst. Die constructie kan eventuele schade opvangen. De beschermingsconstructie in de koepel wordt met de dag zichtbaarder.

Begin van de verhuizing

In het toekomstige, vernieuwde station Amsterdam Zuid kunt u straks vanuit twee stationspassages naar de metroperrons. Daarvoor liggen die metroperrons nu op de verkeerde plek. De tweede stationspassage wordt immers ten westen van de huidige passage gebouwd en dus moeten ook de metroperrons daar naartoe verhuizen. Het werk dat in november gaat komen, heeft daar alles mee te maken. Er wordt nu een begin gemaakt met de grondkeringen en later komen funderingspalen, landhoofden en dakdelen voor de metrosporen en –perrons.

 

Werkzaamheden van Zuidasdok in november

In de hele maand november wordt gewerkt aan de vernieuwing van de Minervapassage en vindt de voorbereiding plaats voor de verhuizing van de metroperrons naar de andere kant van het station. Ook wordt er verder gebouwd aan de tweede reizigerstunnel van station Amsterdam Zuid: de Brittenpassage. Zo worden er op het werkterrein aan de Benjamin Brittenstraat nieuwe delen van het dak gebouwd, die tijdens het Hemelvaartweekend 2023 op hun plek geschoven worden.  De volgende werkzaamheden staan gepland van 13 tot 26 november, waarover later meer.