Afbeelding
vrijdag 17 februari 2023

Teller zorgt dat meer mensen stoppen voor rood

Jasmijn van Engelen

Een teller die zorgt dat meer fietsers stoppen voor een rood stoplicht? Inderdaad! Onderzoek wijst uit dat goed voorbeeld goed doet volgen. Een heel gewoon menselijk trekje waarmee de gemeente Amsterdam in het verkeer z’n voordeel wil doen. Als het ongelukken kan voorkomen, moet dit middel niet worden laten liggen. Op het kruispunt Boelelaan – Parnassusweg wordt het in de praktijk gebracht. Met een druk op de knop zie je hoeveel fietsers er al netjes stopten voor rood. En als er 1 schaap over de dam is…

Door de redactie van Amsterdam.nl

Naast de ‘gestopt-voor-rood-teller’ op de kruising Boelelaan – Parnassusweg, plaatst gemeente Amsterdam op 12 kruispunten in de stad borden met foto’s van een kind dat bij een rood stoplicht staat te wachten. Volgens onderzoek werken beide methoden goed om fietsers over te halen om voor rood licht te stoppen.

Grote ergernis

In Amsterdam fietst ongeveer een kwart van de fietsers regelmatig door rood. Dat levert soms levensgevaarlijke situaties op. Niet voor niets staat het in de top 3 van grootste ergernissen onder Amsterdamse weggebruikers.

Geslaagde experimenten

Vorig jaar zijn er 4 experimenten gedaan waarbij op verschillende manieren geprobeerd werd het gedrag van de fietsers bij het rode verkeerslicht te beïnvloeden. 2 van deze experimenten zorgden er inderdaad voor dat fietsers vaker stopten bij rood licht: een teller en een bord met een foto van een kind dat voor rood licht staat te wachten.

De teller en hoe die werkt

De teller toont op een groot digitaal bord hoeveel anderen al netjes voor rood licht zijn gestopt. Het bord staat een paar meter voor het stoplicht. Tijdens het wachten kunnen fietsers op een opvallende knop drukken. Daardoor loopt de teller op. Dat maakt het voor de fietsers tijdens het wachten steeds minder aantrekkelijk om door rood te rijden. Want je ziet dat het ‘normaal’ is om te stoppen. Al die andere mensen doen dat tenslotte ook. Het zit nu eenmaal in de mens om zich aan te willen passen aan de groep.

De foto en hoe die werkt

Ook een bord bij het stoplicht met een foto van een kind dat voor rood licht staat te wachten en de tekst ‘Geef het goede voorbeeld’ werkt positief. Het bord speelt in op het verantwoordelijkheidsgevoel van volwassenen. De gemeente laat kinderen graag zien hoe het moet.