Afbeelding
maandag 9 mei 2022

OV-coach doet proef met ‘echte’ rollenspellen in rijdende bus

Jasmijn van Engelen

Voor Nederlanders met een fysieke of mentale beperking is reizen niet altijd even makkelijk. De OV-coach van de Vervoerregio Amsterdam helpt inwoners om (weer) zelfstandig te leren reizen met het openbaar vervoer, scootmobiel, fiets of lopend. Daarnaast biedt de OV-coach leerlingen in het voortgezet speciaal onderwijs de training Sterk op Reis aan. Om leerlingen nóg beter voor te bereiden op het reizen met de bus is de OV-coach gestart met de bustour. Dit idee is ontstaan na een kennisuitwisseling met de Vervoersautoriteit Londen.

Door Linda Kas

“De Vervoersautoriteit Londen richt zich net als de OV-coach op het zelfstandig leren reizen. Anders dan de OV-coach doen zij dit vooral met groepstrainingen in de bus. De deelnemers oefenen en bespreken tijdens deze bustour allerlei situaties, zoals zakkenrollen, paniek onderweg en vragen aan de chauffeur. We zijn hier zo enthousiast van geworden dat we willen kijken of deze Londense aanpak hier ook aanslaat. De eerste bustour die we hebben georganiseerd, belooft al meteen veel goeds!”, vertelt projectmanager van de OV-coach Willeke Passmore.

Geslaagde én gezellige eerste bustour

De eerste bustour was met twaalf leerlingen van het Orion College in Amsterdam-Noord. Zij volgen de training Sterk op Reis van de OV-coach. In deze training werken de leerlingen aan hun sociale vaardigheden en weerbaarheid in het openbaar vervoer. De bustour is hier een goede aanvulling op. De leerlingen oefenen meteen in de praktijk wat ze hebben geleerd. Tijdens de bustour is geoefend met rollenspellen en kwamen de leerlingen te weten wat een buschauffeur allemaal doet en kan. Ook de aanwezige handhaver gaf de leerlingen veel informatie. Bijvoorbeeld hoe hoog een boete is voor zwart rijden en dat je bij hem altijd terecht kan om iets te vragen. De kinderen vonden het geweldig om even op de chauffeursstoel te zitten. Ze hebben door de bustour meer zelfvertrouwen gekregen en de drempel om te reizen met de bus is hierdoor voor hen lager geworden.

Goede samenwerking met EBS en Connexxion

De OV-coach organiseert de bustours samen met EBS en Connexxion. Er volgen nog twee bustours: een met leerlingen van het voortgezet speciaal onderwijs en een met ouderen. Willeke Passmore is  blij dat de vervoerders meewerken aan deze proeven: “Het is belangrijk dat de buschauffeur en handhaver vertellen over hun werk, tips geven en vragen van de deelnemers beantwoorden. We willen kijken of we de bustours structureel kunnen toevoegen aan het aanbod van de OV-coach.” Hans Boshuisen van EBS vindt dat een goed idee: “De samenwerking was heel prettig en tijdens de bustour zelf vulden we elkaar goed aan. De bustour is zeker voor herhaling vatbaar en we staan klaar als de OV-coach ons weer nodig heeft.”

Opstapje naar zelfstandig reizen

De training Sterk op Reis en de bustour vormen samen een goed opstapje naar het zelfstandig leren reizen. Twee leerlingen gaven gelijk na afloop aan dat zij met een OV-coach verder willen oefenen. Andere leerlingen gaan met hun ouders en mentor de mogelijkheden bespreken. De OV-coach is gratis voor inwoners binnen de vervoerregio Amsterdam en heeft al bijna vierhonderd mensen geholpen om (weer) zelfstandig te reizen. Daarnaast hebben meer dan vierhonderd leerlingen uit het voortgezet speciaal onderwijs geleerd met onverwachte situaties in het OV om te gaan.

Iedereen is welkom in het openbaar vervoer

De Vervoerregio Amsterdam vindt het belangrijk dat iedereen zich welkom en thuis voelt in het openbaar vervoer. Daarom zetten we ons samen met onze gemeenten, vervoerders en andere partners in om mobiliteit voor iedereen toegankelijker te maken door letterlijk en figuurlijk drempels weg te nemen. In ons Beleidskader Inclusieve Mobiliteit staan onze vier ambities die hiervoor moeten zorgen.