Afbeelding
donderdag 12 januari 2023

Feestelijke opening ‘tijdelijke’ pont Zeeburgereiland – Sporenburg

Jasmijn van Engelen

Maandag 9 januari werd de nieuwe, tijdelijke, veerverbinding tussen Sporenburg en Zeeburgereiland geopend. Deze pont gaat de komende zeven jaar 3 keer per uur varen, op werkdagen tussen 7 en 19 uur. De opkomst was goed, buurtbewoners van beide kanten waren volop aanwezig op de steiger. Niet alleen om de feestelijke praatjes te horen en de ceremoniële druk op de knop te zien maar ook gewoon de pont te halen. De eerste pont ging namelijk al om 7 uur in de ochtend dus de veerboot was reeds in gebruik. Had je de tocht willen meemaken maar heb je de boot gemist? Dit fotoverslag neemt je mee over het water!

11:00 uur: Tijdens de inloop worden wachtenden vermaakt door een accordeonist die o.a. ‘pontje, vaar nog een rondje’ zingt.

11:15 uur: De opening begint met een kort woordje van Menno Schoonderbeek van GVB en wethouder Melanie van der Horst. De pont is gekomen om de fietsverbinding tussen de verschillende delen van Amsterdam te verbeteren. Het is een prachtige ‘polderoplossing’ aldus Wethouder Van der Horst. Menno Schoonderbeek benoemt hoe knap er is samengewerkt om deze pont hier te krijgen, zeker omdat het een stuk water is waar veel gevaren wordt.

Fotograaf: Edwin van Eis

11:20 uur: Na de speeches wordt de verbinding officieel geopend met een druk op de knop. Het indrukken geeft geen hard geluid maar een hele hoop feestelijke bellenblaas.

11:30 uur: Dan is het natuurlijk tijd voor gebakjes!

11:45 uur: Gebakje op? Een goed moment om op reis te gaan. Het is lekker druk op de tocht naar de overkant. De brandweerboot laat zich van zijn beste kant zien en spuit feestelijk water rond.

12:00 uur: Aan de overkant worden nog wat werkzaamheden verricht maar dat mag de pret niet drukken. Het is een geslaagde verbinding tussen de twee eilanden. Een bewoner is zeer blij met de komst van deze pont, want nu is de route naar haar dochter, die op Sporenburg woont, een stuk korter geworden.

Vervoerregio heeft drie miljoen euro bijgedragen aan de steigers en aansluitende fietspaden van deze veerverbinding. De pont verbindt verschillende delen van Amsterdam wat fietsgebruik en lopen stimuleert. Dit komt overeen met de doelen van de Vervoerregio.