Afbeelding
vrijdag 12 augustus 2022

Onderhoud aan metrostation Amstelveenseweg

Jasmijn van Engelen

Van zondag 7 tot en met zondag 28 augustus wordt er gewerkt aan het metrostation Amstelveenseweg. De trambaan wordt vervangen en de metrohalte vernieuwd, zodat deze veiliger en comfortabeler wordt. Maar, dat geeft ook hinder.

Door Marlies, Zuidas.nl

De verouderde rails, de betonnen ondergrond en de verharding van de trambaan tussen het IJsbaanpad en het Skûtjespad worden vervangen. Tegelijkertijd wordt een deel van de metrohalte vernieuwd. Daarnaast worden de metro-toegangspoorten verplaatst naar het perron. Zo ontstaat er meer ruimte voor de overstap op de bus of de tram. De oversteek naar de bus- en tramhaltes, die over het fietspad loopt, wordt overzichtelijker. Ov-reizigers kunnen tijdens het onderhoud de oostelijke ingang (aan de kant van de VU) gebruiken. De westelijke ingang is afgesloten.

Geluidshinder en omleiding

Om de hinder zoveel mogelijk te beperken, worden de werkzaamheden tegelijk uitgevoerd. Door dag en nacht door te werken duurt de overlast zo kort mogelijk. Maar dat kan wel geluidshinder opleveren voor omwonenden. De Amstelveenseweg is tijdens het onderhoud vanuit noordelijke richting tot en met het IJsbaanpad bereikbaar. Automobilisten die verder richting het zuiden reizen, worden omgeleid via de Parnassusweg en kunnen via de De Boelelaan de Amstelveenseweg weer op. De Fred. Roeskestraat is alleen te bereiken voor het verkeer dat vanuit zuidelijke richting over de Amstelveenseweg naar het noorden rijdt.

Fietsers en voetgangers

Het fiets- en voetpad voor de westelijke ingang van metrostation Amstelveenseweg is tijdens het onderhoud afgesloten. Fietsers en voetgangers uit noordelijke richting kunnen op de kruising bij het IJsbaanpad oversteken naar de ingang van het metrostation aan de overkant – deze oostelijke ingang blijft tijdens het onderhoud in gebruik. Het kan vanwege de werkzaamheden voorkomen dat ook het kruispunt bij het IJsbaanpad afgesloten moet worden. In dat geval volgt een omleiding vanaf het iets noordelijker gelegen Stadionplein.

Tramlijn 24

Tramlijn 24, die normaal vanuit de Stadionweg en via de Amstelveenseweg naar de De Boelelaan rijdt, volgt tijdens het onderhoud een verkorte route tot het Stadionplein. Hij rijdt daarna verder naar een tijdelijk eindpunt aan het Haarlemmermeercircuit. Daar kan de reiziger overstappen op buslijnen 62 (GVB), 347 of 357 (beide Connexxion) naar de De Boelelaan.

Comfortabeler overstappen

Later volgen meer maatregelen om het gebruik van de ov-overstappunt prettiger te maken, zoals het plaatsen van een geluidsscherm tussen de haltes en de autorijbaan.