Afbeelding
dinsdag 7 juni 2022

Hijsen van 40 ton perronoverkapping in beeld

Jasmijn van Engelen

Er is flink gewerkt op station Amsterdam Zuid in het pinksterweekend van 4 en 5 juni 2022. Vijf enorme kranen hesen de 40 ton zware overkapping op het perron van metrolijn 52 naar haar nieuwe, verhoogde plek. Bekijk de film en de foto’s.

Door Imce

Omdat deze zomer de sporen en de perrons van metrolijn 52 (de Noord/Zuidlijn) verhoogd worden, moest nu alvast de perronoverkapping omhoog gebracht worden. De 19 buispalen waarop de perronkap moest komen, waren al eerder aangebracht. Nu was de overkapping zelf aan de beurt.

Direct nadat de laatste metro’s op zaterdagavond 4 juni waren vertrokken, ging een flinke ploeg van uitvoerder Heijmans aan de slag. Vijf enorme hijskranen stonden toen al op hun plek. Met een heleboel kabels werd de perronkap met de hijskranen verbonden.

 

De werkers draaiden de laatste bouten uit de constructie, waarna de kranen de gehele perronkap omhoog hesen en bovenop de nieuwe palen neerzetten. Zo verhoogden ze de perronkap met bijna twee meter.

Verbreden stationspassage

Al dit werk is nodig om later de huidige stationspassage (de Minervapassage) breder en hoger te kunnen maken. Daarvoor is ruimte nodig en moeten de metroperrons een stuk opschuiven. Voor lijn 52 is er al een knalgele draagconstructie van 8 ton op de Beethovenstraat geplaatst, omdat daarboven een stuk van het tijdelijke metroperron komt. Tijdens de werkzaamheden van 16 tot en met 22 juli 2022 worden de metrosporen en de metroperrons verhoogd. Over enkele jaren verplaatsen we de metroperrons naar hun definitieve plek: tussen de Minervapassage en de tweede reizigerstunnel, de Brittenpassage.

Meer weten over de gehele klus van de Noord/Zuidlijn metroperrons deze zomer? Lees hier de toelichting van Maarten Bakker, senior projectbegeleider bij de Vervoerregio.