Afbeelding
dinsdag 7 april 2020

Zonnepanelen op Amsterdamse metrostations ´virtueel geopend´

Hilde Postma

De zonnepanelen op de daken van dertien Amsterdamse metrostations zijn officieel in gebruik genomen. Dat gebeurde vrijdag 3 april tijdens een online event waarbij wethouders Marieke van Doorninck (Amsterdam), Alex Boomgaars (Ouder-Amstel) en Gerard Slegers (Zaanstad, Vervoerregio Amsterdam) samen de virtuele openingshandeling verrichtten.

door Lútsen de Jong

Metro en Tram (gemeente Amsterdam) heeft in 2019 dertien metrostations voorzien van zonnepanelen. Het gaat om de metrostations Gaasperplas, Kraaiennest, Diemen-Zuid, Verrijn Stuartweg, Heemstedestraat, Henk Sneevlietweg, Van der Madeweg, Spaklerweg, Strandvliet, Gein, Holendrecht, Bullewijk, Venserpolder. In totaal zijn er ruim vijfduizend zonnepanelen op de daken van de metrostations geplaatst. Met de opbrengst van deze zonnepanelen kunnen ruim 400 Amsterdamse huishoudens worden voorzien van stroom.

Feestelijke bijeenkomst

In eerste instantie zou er een feestelijke bijeenkomst zijn op metrostation Van der Madeweg. Maar zoals voor zoveel evenementen die niet ‘live’ kunnen doorgaan door de coronacrisis, moest er een creatieve oplossing worden bedacht. Online is het toverwoord hierbij; en ook nu verrichten de drie betrokken wethouders de opening via een virtuele verbinding, waarbij  tientallen genodigden online mee konden kijken. Het voordeel is dat het evenement is vastgelegd op een filmpje, dat iedereen hier kan bekijken.

Na het welkomstwoord door projectleider Roland van Houdt werd de officiële ingebruikname bekrachtigd met een openingszin die door de bestuurders gezamenlijk werd uitgesproken.

Trots

Gerard Slegers zegt ontzettend trots te zijn op de 5000 zonnepanelen op de Amsterdamse metrostations in Amsterdam. ‘Als reiziger zult u misschien denken: ‘Ik merk toch helemaal geen verschil?’ En dat klopt!’, zei hij in een toespraak. ‘Maar wat u wel kunt doen, is even aan deze 5000 zonnepanelen denken wanneer u in de lift stapt of net even op de roltrap staat. Want de energie daarvoor is allemaal opgewekt door deze 5000 zonnepanelen.’

Win-winsituatie

De Vervoerregio en de gemeente Amsterdam spraken in eerste instantie over het idee om zonnepanelen aan te brengen op het dak van metrostation Van der Madeweg. Slegers: ‘Snel kwamen we tot de conclusie dat het slim en innovatief zou zijn om dit bij alle metrostations te doen. Het is voor iedereen een win-win situatie. Reizigers dragen zo bij aan het verminderen van de CO2-uitstoot en op die manier dus indirect ook aan hun gezondheid. De Vervoerregio heeft ruim 2,2 miljoen euro geïnvesteerd; die investering verdient zich de komende jaren terug doordat we minder geld hoeven uit te geven aan energiekosten. Dat geld kunnen we weer in het onderhoud van ons openbaar vervoer steken.’

Duurzame bijdrage

Voor dit project zijn Aleo 300 Wp-zonnepanelen gebruikt, zie voor meer informatie de website www.aleo-solar.com. Het betrokken energiebedrijf is ENGIE. De panelen zijn zoveel mogelijk ’s nachts geplaatst, om overlast te beperken. Het materiaal werd met speciale treintjes over het spoor vervoerd, waarna de panelen met een kraan op het dak zijn gehesen.

Klimaatdoelstelling

Met dit initiatief van de gemeente Amsterdam, Vervoerregio Amsterdam en vervoersbedrijf GVB wordt een bijdrage geleverd aan de klimaatdoelstelling van Amsterdam om in 2025 de CO2-uitstoot met 45 procent te verlagen ten opzichte van 2012. Het project is gefinancierd door de Vervoerregio Amsterdam en Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).