Afbeelding
dinsdag 23 april 2019

Zonnepanelen bovenop dertien Amsterdamse metrostations

Renske van Bers

In 2019 worden de daken van dertien Amsterdamse metrostations voorzien van zonnepanelen. Met dit initiatief werken gemeente Amsterdam, Vervoerregio Amsterdam en stadsvervoerder GVB samen aan de verduurzaming van de stad. De gemeente, Vervoerregio en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) financieren het project.

In totaal worden er meer dan vijfduizend zonnepanelen op de daken van de metrostations geplaatst. Het gaat om de metrostations Gaasperplas, Kraaiennest, Diemen-Zuid, Verrijn Stuartweg, Heemstedestraat, Henk Sneevlietweg, Van der Madeweg, Spaklerweg, Strandvliet, Gein, Holendrecht, Bullewijk en Venserpolder.

Stroomopbrengst vergelijkbaar met verbruik van meer dan vierhonderd huishoudens

De opbrengst van deze zonnepanelen, die te vergelijken is met het verbruik van ruim vierhonderd Amsterdamse huishoudens, zetten we grotendeels in om de stations en metro’s te voorzien van stroom. De oplevering van de eerste zes stations moet in juni gereed zijn, de oplevering van de zeven andere stations is naar verwachting in december van dit jaar. De uitvoering is in maart van start gegaan op Gaasperplas en Diemen Zuid. Daar liggen de eerste panelen al op de daken. De projecten Verrijn Stuart, Heemstedestraat en Jan Sneevlietweg zijn ondertussen volop in voorbereiding.

Werkzaamheden grotendeels in de nacht

Voor reizigers en omwonenden wordt ernaar gestreefd de overlast van het plaatsen zoveel mogelijk te beperken: een groot deel van de werkzaamheden zal ’s nachts worden uitgevoerd in nauwe afstemming met GVB. Daarbij wordt een groot deel van het materiaal met speciale treintjes over het spoor vervoerd, waarna ze met een kraan op het dak worden gehesen. Eerder is er al onderzoek gedaan naar de brandveiligheid en de constructie van de daken.

Duurzame bijdrage

Voor dit project worden Aleo 300 Wp-zonnepanelen gebruikt, zie voor meer informatie de website www.aleo-solar.com. Het betrokken energiebedrijf is ENGIE. Met het project wordt een bijdrage geleverd aan de klimaatdoelstelling van Amsterdam om in 2025 de CO2-uitstoot met 45 procent te verlagen ten opzichte van 2012.

Heeft u vragen? Stel ze hier.

23 april 2019 | 15:52

Leo

Is er een schatting te maken hoeveel deze panelen bijdragen aan het totale energieverbruik van de metroinfrastructuur (met uitzondering van het rijden van de metro’s zelf)?

Als bijvoorbeeld de hele niet-rollende infrastructuur op een gegeven moment energieneutraal zou kunnen worden dan is dat een mooi streven.

24 april 2019 | 10:27

Renske van Bers

@Leo, Ik vraag het na. groet Renske

23 april 2019 | 15:02

Ed

Mooi zo. Hebben we meteen een reden om die overkappingen uit te breiden, tot aan de trap en liefst ook breder. 😉

23 april 2019 | 14:57

Alain

@n-evo

Ja, die ligt in het verlengde van de Henk van Galenstraat.

23 april 2019 | 14:36

n-evo

Jan Sneevlietweg?

Wil je dit bericht delen?