Afbeelding
maandag 30 september 2019

Werkzaamheden hal Amstelstation van start

Renske van Bers

Vanaf oktober starten de eerste werkzaamheden voor de renovatie van de Hal van het Amstelstation. Loes Claassen, ProRail, vertelt meer.

Welke werkzaamheden staan er op de planning?

“Alle winkels worden gerenoveerd, maar niet alle winkels zoals we ze nu kennen, blijven op dezelfde locatie. Service & Tickets komt bijvoorbeeld naast de Etos in het rijtje. Aan de andere kant van de stationshal komt Starbucks op de plek van Broodzaak. De winkels worden zowel aan de binnen als buitenkant gerenoveerd. Ze krijgen bijvoorbeeld allemaal nieuwe puien; net zoals nu al te zien is bij Rituals.”

Wat merk je daar als reiziger van?

“De aannemer zal als eerste een bouwterrein aan de tramzijde van het station plaatsen, voor de aan- en afvoer van materialen. En aan de ‘kopse kant’, naast de stationsentree busstationzijde, wordt tijdelijk een container-opstelplaats ingericht. Er wordt gestart met de winkels aan de noordzijde van de hal. Vanaf 14 oktober zijn hier de eerste winkels (AH to go, AKO en Etos) gesloten. Daarna  komt  er een bouwschutting voor deze winkels te staan.”

Stationshal Amsterdam Amstel kort na de opening in 1939.

En daarna?

“In de periode daarna zal deze schutting tijdelijk worden uitgebreid richting het midden van de hal, om de eerste schilderwerkzaamheden uit te voeren. Dan is een groter deel van de hal niet beschikbaar voor de transfer. Dit duurt circa vier weken, daarna wordt het bouwterrein weer verkleind. Begin 2020 openen de winkels aan deze zijde weer hun deuren en is het de beurt aan de winkels aan de andere kant, Natuurlijk proberen we de overlast voor reizigers zoveel mogelijk te beperken.”

Wat voor veranderingen kunnen we nog meer verwachten?

“Verder wordt tegelijkertijd – nu we er toch zijn – het plafond van de hal opnieuw geschilderd. In het voorjaar van 2020 wordt de rij OV-poortjes verplaatst, meer de hal in, zodat er meer capaciteit ontstaat voor het in- en uitchecken. Verder worden ook de drie toegangen van de stationshal aangepakt.”


Al met al zullen de werkzaamheden circa 1,5 jaar in beslag nemen.