Afbeelding
zondag 1 november 2020

Voordeuren bussen en trams zwaaien open: reizigers voorin weer welkom

Hilde Postma

Voorin instappen, inchecken en een kaartje kopen, is gelukkig weer mogelijk in trams en bussen binnen de Vervoerregio. Vanaf zondag zijn reizigers weer via de voordeur welkom in alle trams en bussen van GVB. Op maandag volgen ook de Connexxionbussen in de Zaanstreek en Amstelland Meerlanden en de EBS-bussen in Waterland. De bestuurderscabines zijn nu voorzien van een ‘kuchscherm’. Hierdoor wordt de kans op mogelijke blootstelling aan virusdeeltjes verkleind. ‘Ja ik voel me wel veilig hiermee’, zegt buschauffeur Dennis Waaijer. ‘Het is fijn om weer sociaal contact te kunnen hebben met reizigers.

Kaartje kopen en praatje maken

Ook GVB-reizigers zijn er zondag al blij mee: er hoeft niet meer achterin ingestapt te worden, maar het kan ook weer voorin – bij de bestuurders en chauffeurs en er kan weer een praatje worden gemaakt. Wardy: ‘Ik vind het heel goed dat je weer voor in mag stappen in de bus. In de tram was dat trouwens de hele coronaperiode al zo. Het lijkt me met zo’n scherm nu nog veel beter – en het is ook beter voor de doorstroom van de passagiers natuurlijk.’ Emma gaat tegenwoordig vaker met de fiets, ‘maar als het vies weer is neem ik wel het liefst de tram of de metro. Dat we nu weer vooraan in kunnen stappen en de bestuurders afgeschermd zijn door een scherm vind ik prima! En iedereen heeft natuurlijk nog steeds een mondkapje op.’

‘Sociale contacten gemist’

Buschauffeur Dennis Waaijer, streekbuschauffeur bij Connexxion vertelt: ‘Bij ons zijn de spatschermen twee weken geleden ingebouwd, dus we rijden er al een tijd mee. Maar vanaf maandag is het zover: dan gaan de voordeuren weer open en kunnen mensen weer voorin instappen en een kaartje bij me kopen. Ja, dat is wel fijn, ik heb die contacten wel gemist. Ook om die sociale contacten ben ik toch buschauffeur geworden. Ik voel me ook wel veilig. Het enige minpunt is dat de schermen wel wat kort zijn. Mensen die bij de pinautomaten staan, kijken je nog steeds vol in het gezicht aan.  Samen met buschauffeurs en reizigers moeten we regelen dat we bij het pinnen een beetje afstand houden. Dan komt het allemaal wel goed. Ik hoop dat het zo blijft dat passagiers voorin in kunnen stappen: wel zo fijn voor het sociale contact!’

Buschauffeur Dennis Waaijer: 'Ook voor het sociale contact met reizigers ben ik buschauffeur geworden dus ik ben blij dat reizigers weer voorin in kunnen stappen. En met het spatscherm voel ik me wel veilig.'

Foto: Karin Stroo (alle foto's)

Bijna acht maanden

Daarmee komt een einde aan de maatregel die vanaf half maart gold, toen de eerste coronagolf Nederland overspoelde: bijna acht maanden bleven de voordeuren van zowel trams als bussen gesloten. Op die manier werd voldoende afstand tussen reizigers en buschauffeurs en trambestuurders gecreëerd. Maar nu komt er een einde aan die periode.

Natuurlijke luchtcirculatie

De oude regel: instappen door de voordeur, uitstappen via de midden- en achterdeuren, is dus vanaf nu weer van toepassing. Reizigers kunnen onderling ook beter afstand houden nu ze niet meer dezelfde deur hoeven te gebruiken voor het in- en uitstappen. Dankzij het openen van de voordeur komt ook de natuurlijke luchtcirculatie in de bus weer op gang.

Ramen in tram staan open

De stoelen op de eerste twee rijen in de bussen blijven afgesloten: daar kunnen reizigers nog steeds niet gaan zitten. Zo wordt de veiligheid van het ov-personeel nog beter gewaarborgd. De aanduiding op de vloer voor staanplaatsen is een stukje naar achteren verplaatst, zodat reizigers zich niet binnen 1,5 meter van de chauffeur bevinden. Uiteraard blijft ook het mondkapje verplicht, zowel voor reizigers als ov-personeel dat zich buiten de cabines begeeft.

Open ramen

In alle trams worden – om de natuurlijke ventilatie te bevorderen – de ramen opengezet. GVB verzoekt reizigers nadrukkelijk om deze ramen niet te sluiten.

‘Blij met structurele oplossing’

‘GVB is blij dat er nu een structurele oplossing is gevonden’, zegt GVB op zijn website. ‘Met een scherm is het voor onze tram- en busbestuurders gemakkelijker om reizigers gastvrij welkom te heten en contact te hebben met hun reizigers. Reizigers moeten net als voorheen voorin instappen en indien nodig een vervoerbewijs kopen bij de bestuurder. Zo is er beter toezicht op het inchecken en het dragen van de verplichte mondkapjes in het OV. In onze bussen blijft het overigens wel zo dat de voorste stoelen niet gebruikt kunnen worden als zitplaats om zo het risico op besmetting te verkleinen. Deze stoelen blijven daarom afgezet met een ketting. Ook de zogeheten stopstreep achter de voorste stoelen is naar achteren verplaatst. Reizigers dienen achter deze streep te blijven nadat ze zijn ingestapt.’

Extra schoonmaak

Bij de Connexxionbussen op de Schipholnetlijnen en op (deel)trajecten van lijnen 300 en 397 is het  – zoals gebruikelijk – wel toegestaan om via alle deuren in te stappen. De buurtbussen zullen pas later weer gaan rijden vanwege de aanpassingen die nog uitgevoerd moeten gaan worden. Er wordt nog steeds voor extra schoonmaak gezorgd van alle contactpunten, zoals stangen, stopknoppen, pinapparatuur, etc. waarmee reizigers in de bus te maken hebben.

Kids dagkaartje

In de Zaanstreek en Amstelland Meerlanden vervalt het gratis reizen door kinderen van 4 t/m 11 jaar onder begeleiding van een volwassene. Reizigers kunnen weer het Kids Dagkaartje van 1 euro kopen bij de chauffeur.

Heeft u vragen? Stel ze hier.

Wil je dit bericht delen?