Afbeelding
woensdag 9 januari 2019

Vervangend vervoer voor lijn 51 vanaf maart

Renske van Bers

Wellicht ben je al op de hoogte, maar vanaf dit jaar wordt er flink gebouwd aan een nieuwe verbinding – de Amsteltram – tussen Amsterdam- Amstelveen en Uithoorn. Het bestaande tracé tussen Amsterdam Zuid en Amstelveen – waar nu nog sneltram 51 en tram 5 rijden – wordt omgebouwd tot een hoogwaardige tramverbinding en het tracé tussen Westwijk en Uithoorn wordt helemaal nieuw aangelegd. Omdat de trams door de werkzaamheden in 2019 en 2020 gedurende bepaalde periodes niet (of anders) rijden, is er een plan voor tijdelijk openbaar vervoer opgesteld. Iris Boxem vertelt, vanuit de Vervoerregio, meer hierover.

Tekst Wendy van der Meulen

Iris: “Vanaf 3 maart 2019 rijdt sneltram 51 niet meer, omdat de verbindingsboog bij station Zuid – de betonnen tunnel direct naast het station – buiten gebruik gaat. Bus 55 rijdt vanaf dan tussen de haltes Sacharovlaan en Station Zuid. Omdat tram 5 blijft rijden stopt bus 55 niet bij de haltes die liggen tussen de haltes Oranjebaan en De Boelelaan/VU. Buslijn 55 wordt aangevuld met pendelbus 551, die rijdt tussen eindhalte Amstelveen Westwijk en ziekenhuis Amstelland. Onderweg stopt hij ook op de haltes Westwijkplein en halte Seine.”

tracé kaartje KL

Het tracé van de toekomstige Amsteltram.

Overstappen op bus 55, ook met R-netlijnen Uithoorn en Aalsmeer

Iris vervolgt: “Je kunt met bus 551 op halte Seine overstappen op bus 55. Naast de pendelbus is er ook een overstapmogelijkheid bijgekomen voor de R-net lijnen uit Uithoorn en Aalsmeer (347 en 348) op buslijn 55. Deze extra stop komt in de buurt van de halte Zagerij waar de R-net buslijnen 347 en 348 (van/naar Uithoorn) stoppen. Lijn 55 stopt hier om de hoek, op de dr. Willem Dreesweg. Zo ontstaat een compacte overstap als alternatief voor halte Poortwachter die per 3 maart vervalt.”

Tijdelijke halte Biesbosch voor tram 5

Voor tram 5 worden de haltes Kronenburg en Zonnestein tijdelijk samengevoegd tot één gemeenschappelijke halte Biesbosch vanwege de werkzaamheden bij deze twee kruispunten. Iris: “Vanaf 7 januari is halte Kronenburg vervallen (inclusief fiets- en voetgangersoversteek) en is de tijdelijke halte Biesbosch in gebruik genomen waar ook een fiets- en voetgangersoversteek gerealiseerd is. Deze halte geldt overigens niet voor sneltram 51: de dichtstbij gelegen halte van lijn 51 is halte Uilenstede (750m). Halte Zonnestein is nog tot 3 maart in gebruik.”

Er blijft wel een metro 51…

Ja, je leest het goed: er rijdt vanaf 3 maart nog steeds een metro 51, maar… dan van Isolatorweg naar Amsterdam CS via Amsterdam Zuid en Amstel (tussen Zuid en CS is de route dus gelijk aan die van de huidige lijn 51). Iris: “Om te kijken wat nu en straks voor jou de beste reis is, adviseren we om te kijken op een OV-reisplanner zoals 9292. nl. Amstelveen is bijvoorbeeld echt een bus-gemeente met veel streeklijnen. Voor een deel van de reizigers uit Amstelveen kunnen deze streeklijnen een sneller alternatief zijn dan bus 55 en/of tram 5.”