Afbeelding
maandag 16 september 2019

Veilig fietsen en wandelen in de Vervoerregio

Lútsen de Jong

Hoe veilig is lopen en fietsen in de Vervoerregio? Besteden we er genoeg aandacht aan? Deze week vindt de ‘European mobility week’ plaats met het thema ‘safe walking and cycling’. Wij spraken Hélène de Bruine van ‘Verkeer & Meer’ en vroegen haar of we genoeg aandacht besteden aan veilig fietsen en wandelen.

Hélène, wat is Verkeer en Meer eigenlijk en wat doen jullie?

“Verkeer & Meer is de opvolger van het Verkeerseducatiepunt van de Vervoerregio Amsterdam. Samen met gemeenten, scholen en vele anderen werken we aan het verhogen van de verkeersveiligheid in onze regio. We verzorgen effectieve verkeerseducatie, campagnes en voorlichtingsactiviteiten, ook op het gebied van fietsen en wandelen. Hierbij kun je denken aan educatie rondom het fietsverkeerexamen of dodehoeklessen. Tijdens de dodehoeklessen geven we praktische lessen, waarbij kinderen leren alert te zijn op wanneer zij fietsen of wandelen in de buurt van bijvoorbeeld een vrachtwagen.”

Besteden jullie nog op andere manieren aandacht aan fietsen en wandelen?

“Jazeker, nu loopt bijvoorbeeld de campagne ‘Mono: ongestoord onderweg’. Deze campagne richt zich op het gebruik van mobiele elektronische apparaten op de fiets. Hierbij gaat het niet alleen om de mobiele telefoon, maar ook andere ‘elektronische apparaten’ bedoeld voor communicatie of informatie. Vanaf 1 juli krijg je ook een boete van €95  als je bijvoorbeeld toch aan het bellen bent. Dit allemaal ten goede van de veiligheid, want hierdoor blijven de fietsers alerter.”

Lopen er nog meer campagnes?

“We zijn ook bezig met de ‘Aardig op weg’-campagne. Als we allemaal als fietsers rekening met elkaar houden, wordt het veiliger en leuker om aan het verkeer deel te nemen voor jong en oud. Om mensen zich meer bewust te maken van hun medeweggebruikers is de Vervoerregio deze campagne begonnen. We begonnen deze campagne in Ouder-Amstel, omdat de Rondehoep voor veel wielrenners een favoriet trainingsrondje is. De meeste renners die door de dorpskern komen, houden rekening met andere weggebruikers, maar helaas zijn er ook wielrenners die hinderlijk of zelfs gevaarlijk gedrag vertonen in het verkeer. Vandaar deze campagne.”

Kunnen wij jullie ontwikkelingen ook ergens verder volgen?

“Je kunt ons volgen op Twitter, Instagram, Facebook en we hebben een eigen  site verkeerenmeer.nl.  Ook scholen die geïnteresseerd zijn in ons educatieaanbod kunnen hier terecht, hoewel een mail naar mij, helene@verkeerenmeer.nl, ook altijd welkom is.”

Heeft u vragen? Stel ze hier.

Wil je dit bericht delen?