Afbeelding
vrijdag 14 december 2018

Spetterende afsluiting fietsverlichtingscampagne op zondag

Saskia Neijzing

Komende zondag is de Amsterdam Light Parade in Westerpark. Een mooie gelegenheid voor de Vervoerregio om de ‘Ik val op’ fietsverlichtingscampagne met een klapper af te sluiten. Van 15.30 tot 19.00 uur is iedereen welkom om op te komen vallen!

Net als vorig jaar hebben de Vervoerregio en haar gemeenten intensief campagne gevoerd om fietsers goed zichtbaar rond te laten rijden in deze donkere maanden. De politie controleert in deze periode ook extra voor ieders veiligheid. Zichtbaar zijn in het verkeer is tenslotte van levensbelang!

Ikvalopinzaandam

De campagne in Zaanstad.

Fietsfuik

Om dit kracht bij te zetten, zet de Vervoerregio dit jaar op zes plaatsen een fietsfuik neer. Projectleider verkeersveiligheid van de Vervoerregio Maaike van Assema: “Met deze fietsfuik voorzien we mensen gratis van zogenoemde ‘thuisdragertjes’, kleine fietslampjes. Zo vragen we aandacht voor fietsverlichting en zorgen we tegelijkertijd dat veel mensen veilig thuis kunnen komen. In Amstelveen, Zaanstad en in Amsterdam op het Haarlemmerplein, het Museumplein en op de Zuidas hebben we in totaal al zo’n 6000 setjes uitgedeeld.”

Niet alleen

Natuurlijk doet de Vervoerregio dat niet alleen. Er wordt samengewerkt met onze gemeenten, politie en ook Zuidas. Komende zondag wordt de Amsterdam Light Parade georganiseerd door Cycle Fun Productions en zijn bijvoorbeeld ook de Fietsersbond en BYCS aanwezig. Fietsburgemeester Kathelijne Boerma verzorgt de aftrap. Maaike: “We zijn als Vervoerregio blij dat we deze samenwerking konden aangaan. De Amsterdam Light Parade is een feestje en biedt eigenlijk op een leuke manier de mogelijkheid om fietsverlichting in het zonnetje te zetten. Je ziet ook op straat steeds meer fietsers met extra fietsversieringsverlichting. Fietsverlichting is ook gewoon heel erg leuk! Natuurlijk blijf je verplicht om voorop wit en achterop rood licht te voeren, maar het kan geen kwaad om extra op te vallen.”

ik val op 1

De campagne op Museumplein.

Metingen

Om zicht te krijgen op hoeveel mensen nou eigenlijk met licht fietsen, is de Vervoerregio vorig jaar actief begonnen met metingen. Maaike: “In oktober van dit jaar fietste vijftig procent van de fietsers met voor- en achterlicht. Dat is vijf procent meer dan vorig jaar om dezelfde tijd. We zien dat eind november dit gestegen was naar vijfenvijftig procent, ook weer vijf procent meer dan vorig jaar. Dan zijn we er natuurlijk nog lang niet, maar we zijn blij met de stijgende lijn en gaan de komende jaren zeker proberen die door te zetten.”

Tip

Voor de mensen die dit jaar de fietsfuik gemist hebben, heeft Maaike ook nog wel een tip: “Het best kun je gewoon even naar de fietsenmaker gaan om blijvende, degelijke fietsverlichting te regelen. Dan ben je ook zichtbaar op plekken waar minder straatverlichting is dan in de stad. Dat is niet gratis, maar voor je veiligheid ook weer niet een hele grote investering. Er zijn genoeg mensen in je omgeving die graag willen dat je veilig thuiskomt!”

Amsterdam Light Parade

Kijk voor meer informatie over de Amsterdam Light Parade op: https://cyclefunproductions.org/nl/event/amsterdam-light-parade-2018/

 

Heeft u vragen? Stel ze hier.

Wil je dit bericht delen?