Afbeelding
donderdag 21 maart 2019

Project Zuidasdok: A10 Zuid vijf weekenden dicht en geen treinverkeer

Renske van Bers

In mei en juni wordt er door project Zuidasdok, tijdens vijf weekenden, aan de A10 Zuid en het spoor bij de stations Amsterdam Zuid en RAI gewerkt. Wat dit betekent voor reizigers en het OV vertelt Saskia Blaas van project Zuidasdok.

Saskia, waar werken jullie aan?

“Bouwcombinatie ZuidPlus werkt aan de uitbreiding van station Amsterdam Zuid als onderdeel van het project Zuidasdok. Sinds november vorig jaar wordt naast de A10 Zuid een enorm betonnen dek gebouwd van zo’n 70 meter lang, 15 meter breed en 2 meter dik. Dit vormt het dek waarover straks treinen zullen rijden, maar dient tegelijkertijd ook als dak van de nieuwe reizigerstunnel, de Brittenpassage.”

En wat gebeurt en specifiek tijdens de weekenden in mei en juni?

“Dan sloopt ZuidPlus de tunnel van sneltram 51 Westwijk, die begin maart voor het laatst reed. Die tunnel loopt onder de trein- en metrosporen en onder de A10 door. De sloop is nodig om ruimte te maken voor de Brittenpassage. Daarna worden de funderingspalen geplaatst en wordt een deel van het dak op zijn plaats geschoven, dwars door de zuidelijke rijbaan van de A10 Zuid en door de sporen. Door het werk te concentreren in vijf weekenden treffen we zo min mogelijk reizigers en voorkomen we een veel langere periode met hinder.”

De werkzaamheden aan de A10 Zuid en het spoor vinden plaats in de volgende weekenden:

Start werkzaamheden

Einde werkzaamheden

1. Vrijdagavond 10/5 22:00 uur Maandagochtend 13/5 05:00 uur
2. Vrijdagavond 17/5 22:00 uur Maandagochtend 20/5 05:00 uur
3 Vrijdagavond 24/5 22:00 uur Maandagochtend 27/5 05:00 uur
4. Vrijdagavond 31/5 22:00 uur Maandagochtend 3/6 05:00 uur
5. Vrijdagavond 7/6 22:00 uur Dinsdagochtend 11/6 05:00 uur
De zuidelijke tunnel bij de A10 in de toekomst

De zuidelijke tunnel bij de A10 in de toekomst. De vijf weekenden zijn anderhalf jaar geleden al vastgelegd in verband met de NS-dienstregeling en zodat andere projecten en evenementen er zoveel mogelijk rekening mee kunnen houden. De Vervoerregio is als mede-financierder betrokken bij project Zuidasdok.

Wat betekent dit voor het OV?

“Het treinverkeer van, naar en via de stations Amsterdam Zuid en Amsterdam RAI is in deze weekenden helaas niet mogelijk. Reizigers moeten vanwege de werkzaamheden omreizen via Amsterdam Centraal. Na de eerste vier weekenden rijden de treinen op maandag weer volgens de normale dienstregeling. Alleen na het vijfde weekend is er op Pinkstermaandag, 10 juni, beperkt treinverkeer.”

De metro rijdt wel gewoon?

“Reizigers van en naar station Amsterdam Zuid en Amsterdam RAI kunnen inderdaad gebruik maken van de metro. Reis je in deze weekenden met het OV, check dan voor je weggaat een reisplanner zoals 9292.nl.”

En wat betekenen de werkzaamheden voor auto’s?

“Vanaf Badhoevedorp zijn de A4 en A10 Zuid gedurende vier weekenden richting Amsterdam afgesloten van vrijdagavond 22.00 uur tot maandagochtend 5 uur. In het vijfde weekend is de snelweg ook op Pinkstermaandag 10 juni afgesloten. Kom je van de A10 West dan is de A10 Zuid afgesloten vanaf knooppunt De Nieuwe Meer richting de A2 en A10 Oost (knooppunt Amstel). Als je vanaf A4/Schiphol komt, is de snelweg (A4 en A10 Zuid) afgesloten vanaf knooppunt Badhoevedorp. Het verkeer wordt omgeleid via de A5 en A9. De oprit S109 richting knooppunt Amstel blijft wel in alle weekenden te gebruiken, net als de A10 Zuid en A4 richting Schiphol.”

Wat is je advies aan automobilisten?

“Weggebruikers moeten rekening houden met drukte en extra reistijd, oplopend tot een uur. Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers hun reis voor te bereiden bijvoorbeeld via www.vananaarbeter.nl.

Naast de vijf weekenden in mei en juni, zijn er ook enkele weekenden waarin er bij station Amsterdam Zuid en Amsterdam RAI minder treinen of metro’s rijden. Het gaat om 6 en 7 april, 15 en 16 juni en 22 en 23 juni. Reis je in deze weekenden met het OV, raadpleeg dan voor vertrek een reisplanner zoals 9292.nl.