Afbeelding
maandag 21 oktober 2019

Project de Entree: Omleidingen tussen 21 okt en 14 nov

Renske van Bers

Van 21 oktober tot en met 14 november vinden er – in het kader van een overzichtelijk, mooi en veilig stationsgebied – ingrijpende werkzaamheden aan de centrumzijde van het Centraal Station plaats. Er wordt gestart met de eerste grote tramwerkzaamheden: het vernieuwen van de sporen op de Martelaarsgracht en het kruispunt met de Prins Hendrikkade. Vandaag meer over de omleidingen die hier vanaf vandaag het gevolg van zijn.

Wat er precies op de planning staat: Eerst zullen er grond, beton, asfalt en de oude tramsporen worden verwijderd. Daarna storten de bouwers beton voor de trambaan waarop de nieuwe sporen komen. Tot slot volgt het  asfalt en de bestrating. De tramwerkzaamheden zijn van 21 oktober tot en met 14 november. Daarna zijn de bouwers nog  tot en met 22 november onder andere aan het werk met het aanhelen van de bestrating bij het kruispunt Prins Hendrikkade-Damrak-Middentoegangsbrug.

Project De Entree zorgt voor een overzichtelijk, mooi en veilig stationsgebied . Foto Wiebke Wilting

Routes wijzigen

Naast geluidshinder zullen door door deze werkzaamheden auto-, fiets- en looproutes wijzigen en trams een andere route via het Damrak rijden ze stoppen alleen aan de kant van het Koffiehuis. Kijk voor informatie over de gewijzigde tramroutes op www.gvb.nl.

Auto-omleiding van 21 oktober tot en met 14 november

De Martelaarsgracht is afgesloten. Autoverkeer mag tijdelijk vanaf de Raadhuisstraat, naar de Nieuwezijds Voorburgwal en Spuistraat.

Fietsomleiding 21 oktober tot en met 14 november

De Martelaarsgracht en de doorgaande fietsroute over de Prins Hendrikkade zijn afgesloten.

Looproutes

Al vanaf 30 september is de oversteek voor het Victoria hotel dicht voor werkzaamheden op het kruispunt Prins Hendrikkade-Damrak-Middentoegangsbrug. Dat duurt tot en met 22 november.

Metro-uitgang Centrum (die op de brug uit komt) is afgesloten van 30 september tot en met 14 november.

De loopruimte op de Middentoegangsbrug en langs het werkterrein is een stuk beperkter dan normaal. Als je in de buurt van de Zeedijk of de Nieuwendijk moet zijn, is omlopen via een van de andere bruggen sneller.

Van 21 oktober tot en met 14 november is ook de oversteek op de Prins Hendrikkade over de Martelaarsgracht afgesloten.
De looproute tussen CS naar het Damrak, inclusief de oversteek voor het Victoria hotel is vanaf 23 november weer open.

Laden en lossen

Van 21 oktober tot en met 14 november is de Martelaarsgracht afgesloten. Laad- en losverkeer voor Martelaarsgracht, Nieuwendijk en Spuistraat rijdt aan via de Raadhuisstraat en de Nieuwezijds Voorburgwal.

Verwijderen 4 bomen

Langs het water op het Stationsplein (aan de westkant) verwijderen de bouwers op 23 oktober 4 bomen. Er rijden dan geen trams dus er is een veilig werkterrein. Voor de tramwerkzaamheden van begin 2020 moeten de bomen echt weg. De stammen frezen we af tot maaiveld. De grote monumentale iep wordt behouden. Aan het einde van het project komen meer bomen terug dan we totaal weghalen.

Meer info? Check de site van de gemeente.