Afbeelding
vrijdag 10 januari 2020

OV-coach Kim Roozendaal: ‘Het is mooi mensen in hun kracht te zetten’

Hilde Postma

Mitchell is een ondernemende jongen. Hij gaat graag naar concerten en naar de film. Alleen: Mitchel is ‘net ff anders’. Hij heeft een licht verstandelijke beperking en daarom vindt hij zelfstandig reizen met het OV doodeng. Voor mensen als Mitchell is er de OV-coach, die sinds het begin van dit jaar onder de Vervoerregio valt. De OV-coach van Mitchell is Kim Roozendaal. Zij helpt hem zijn angsten te overwinnen. ‘Mitchell zelf was trots, maar ik was ook heel blij!’

Samen zijn Kim en Mitchell te zien in de KRO-NCRVserie ‘Net ff anders’ met Marlijn Weerdenburg op dinsdag 14 januari om 21.15 uur op NPO3.

Mitchell werkt 32 uur per week als afwasser in een hotel. Hij woont op zichzelf met begeleiding. Vanwege zijn lichte verstandelijke beperking functioneert hij het beste als zaken volgens een vaste structuur verlopen. Nieuwe dingen zijn lastig voor hem. Ook reizen met metro, bus, tram of trein vindt hij spannend. Zodra er iets verandert in het schema, omdat de metro bijvoorbeeld vertraging heeft, raakt hij in paniek. Ook een nieuwe route vinden is moeilijk voor hem. Vooral de trein is voor hem een enorm struikelblok. Want een ‘foutje’ met de trein kan grote gevolgen hebben: Mitchell is bang dat hij in plaats van aan de andere kant in de stad, opeens uitkomt in Parijs.

Struikelblokken

Het idee dat het fout kan gaan, maakt Mitchell bang en beperkt hem enorm. Maar Mitchell is vastbesloten om iets te doen aan de inperking van zijn bewegingsvrijheid. Hij krijgt hulp bij het reizen van OV-coach Kim Roozendaal. Zij weet precies tegen welke struikelblokken mensen met een beperking aan kunnen lopen. “In september heb ik Mitchell met het OV leren reizen. Daarvoor zijn we een keer of tien samen op stap geweest. Mitchell kon bijvoorbeeld wel zelfstandig naar zijn moeder en zijn werk, maar bij nieuwe reizen wist hij niet hoe hij dat moest plannen. En als er iets onverwachts gebeurde, dan raakte hij in paniek. Daardoor kon hij dan niet rustig nadenken en bedenken: ik kan ook de volgende tram nemen!”.

 

‘Als er iets onverwachts gebeurde, raakte hij in paniek’

Door samen met Mitchell verschillende routes in de stad te nemen, maakte Kim hem langzaam maar zeker vertrouwd met het reizen in de stad. “In totaal hebben we samen een keer of tien gereisd. Door samen te reizen groeide het zelfvertrouwen om ook met de trein te gaan. Daar was hij echt bang voor, in het begin raakte hij al in paniek als we langs een trein liepen. Dan had hij het zweet echt in zijn handen staan.”

Hele mooie stappen

Uiteindelijk krijgt Kim Mitchell zover dat hij zijn angst voor het onbekende onder controle kan houden en hij ondanks zijn beperking toch zelfstandig door de stad kan reizen. “Ook is hij met zijn moeder naar Leiden gereisd met de trein, en met zijn vriendin naar Den Bosch. Dat zijn mooie stappen. Mitchell was heel trots!”

OV-coach zijn is mooi en dankbaar werk, vindt Kim. “Je ziet mensen groeien, als ze leren met het OV te reizen. Daardoor maken ze vaak ook weer andere stappen! Dat je daar een bijdrage aan kunt leveren, dat je mensen weer in hun kracht kunt zetten: dat is echt heel mooi werk. Ja, ik was zelf óók trots op Mitchell, ik werd er heel blij van.”