Afbeelding
vrijdag 3 mei 2019

Op bezoek bij de groenste weg van Noord-Holland

Renske van Bers

Een ‘biobased proeftuin’ aan de Bosrandweg in Aalsmeer. Dat klinkt interessant… Bovendien is het een project waar wij als Vervoerregio aan deelnemen, samen met opdrachtgever provincie Noord-Holland, de gemeenten Amstelveen, Amsterdam en Aalsmeer en bouwer Dura Vermeer. Dennis van der Meer (projectmanager van Dura Vermeer) en Adrie van Hoekelen (projectmanager van de provincie Noord-Holland) vertellen wat deze biobased proeftuin inhoudt.

Vlakbij de biobased proeftuin staat het publieksinformatiepunt (uiteraard ook gemaakt van biobased materialen), waar ik word ontvangen. Dennis kijkt trots om zich heen: “We zijn blij dat het mogelijk was om hier een overdekte ruimte in te richten, waar we groepen kunnen ontvangen en vragen kunnen beantwoorden over de proeftuin. Over ons project valt namelijk veel te vertellen.” Adrie: “In vogelvlucht: de komende 10 jaar gebruiken we voor het renoveren en onderhouden van dit stuk weg voornamelijk biobased materialen. Dat zijn materialen die natuurlijk en onbeperkt voorradig zijn. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan hars, suikerriet, bamboe en miscanthusgras.”

Proefvlakken met biobased asfalt

Het biobased asfalt is inmiddels in de proeftuin aangelegd. Dennis: “Dit stuk weg, dat ongeveer 850 meter beslaat, hebben we ingedeeld in proefvlakken. Het asfalt dat we net aangebracht hebben, heeft in ieder proefvak net weer een andere samenstelling: bij het ene stuk asfalt is er bijvoorbeeld meer koolzaadolie, hars of het uit beuken afkomstige pyrolyse-olie gebruikt om het asfalt te binden, dan bij het andere stuk.“ Adrie vult aan: “De veiligheid van de gebruiker is bij elk proefvak de gemene deler, maar om te vergelijken richten we ons vooral op de verschillen. Het mooie is dat als de weg binnenkort weer toegankelijk is, we de komende 10 jaar kunnen blijven monitoren hoe de diverse soorten asfalt zich houden en hoe ze zich gedragen.”

20190321_132609

Adrie en Dennis voor het publieksinformatiepunt. De biobased proeftuin is een samenwerking van de provincie Noord-Holland, de gemeenten Amstelveen, Amsterdam en Aalsmeer, Dura Vermeer en de Vervoerregio.

Borden van bamboe

Biobased asfalt is echter niet het enige onderdeel van de proeftuin. Dennis: “Het bijzondere aan dit stuk weg is dat we hier echt alles – van berm tot berm – uitvoeren met behulp van biobased materialen. Dus ook de lichtmasten, de trottoirbanden, de faunapassages en het wegmeubilair bestaan grotendeels uit biobased materialen.” Adrie: “Zo zijn alle verkeersborden van bamboe gemaakt, wat natuurlijk veel duurzamer en milieuvriendelijker is dan plastic.” Een ander mooi voorbeeld is het gebruik van miscanthusgras. Een stuk geperst gras – dat overigens net op hout lijkt – kan in het publieksinformatiepunt bekeken worden. Dennis licht toe: “Hiervan worden bijvoorbeeld de trottoirbanden en de bankjes langs de weg gemaakt, maar het wordt ook gebruikt in het beton (cementslurry) in de combinatie deklaag nabij de bushalte.”

Biobasedproeftuin_BosrandwegN231_LQ-38

Het nieuwe asfalt is opgedeeld in verschillende proefvlakken, waarbij de samenstelling steeds iets anders is.

Eerste biobased proeftuin van de provincie

Is dit een gevalletje ‘one step for a man, giant step for mankind’? Adrie: “Dit is wel de eerste biobased proeftuin van de provincie Noord-Holland. En het zou natuurlijk geweldig zijn als uit de resultaten van deze proeftuin blijkt dat deze manier van wegenbouw net zo goed werkt als de reguliere bouw.” Dennis: “Natuurlijk zal de komende 10 jaar ook wel eens blijken dat bepaald materiaalgebruik minder geschikt is, of dat er naar een andere samenstelling gezocht moet worden. Maar daar is het juist een proeftuin voor. En daarbij hebben we 10 jaar de tijd om in de praktijk te zien wat het beste werkt. Deze biobased proeftuin zal ons dus in ieder geval veel kennis opleveren en is daarbij een investering in de toekomst.”

Meer weten over de biobased proeftuin of zelf de gebruikte biobased materialen zien? Dat kan bij het publieksinformatiepunt aan de Bosrandweg (parkeerplaats Schinkelbos, Aalsmeer), dat iedere donderdag – tot september 2019 – van 12.30 uur tot 16.30 uur is geopend. Ook groepen zijn, op afspraak, van harte welkom. Meer informatie is te lezen op www.noord-holland.nl/n231.