Afbeelding
woensdag 16 januari 2019

Half februari opent de fietsenstalling onder station Noord

Renske van Bers

Update! Helaas missen er nog teveel puntjes op de i om op 1 februari open te gaan. Het wordt vooralsnog half februari. Als we een exacte datum weten, melden we het meteen. Excuus!

Ze heeft even op zich laten wachten, maar vrijdag 1 februari is het dan zover; dan opent de fietsenstalling onder station Noord eindelijk haar deuren. Maarten Bakker, projectbegeleider fietsenstallingen bij de Vervoerregio, vertelt meer.

Maarten, waarom duurde het zo lang?

“In de eerste helft van 2017 lag de focus van de bouw vooral op het afronden van station Noord zelf, zodat de Noord/Zuidlijn op 22 juli daadwerkelijk kon gaan rijden. Pas nadat deze reed, ontstond de ruimte om daadwerkelijk met de afbouw van de fietsenstalling aan de gang te gaan. De ruimte voor de fietsenstalling was al in het stationsgebouw opgenomen en de plannen (en financiering) voor de afbouw lagen hier ook al voor klaar. We hebben, als overbrugging, de afgelopen maanden wel fietsrekken geplaatst, maar nu kun je dus eindelijk je fiets bewaakt en overdekt parkeren.”

Fietsenstalling noord

Voor hoeveel fietsen is er plek?

“Voor ongeveer 1.300 fietsen. Vind je dat veel? Dat klopt wel. Dat is bewust gedaan, omdat we verwachten dat – vooral in de zomer – reizigers vanuit de omgeving de fiets zullen pakken om het station te bereiken. Met ruim 1.300 plekken zijn we hier op toegerust.”

Kunnen ‘bakfietsers’ ook terecht in de stalling?

“Jazeker! Voor bakfietsen hebben we zelfs speciale plekken ingericht. Ook kunnen mensen met een elektrische fiets hun fiets in de stalling opladen. Daarnaast wordt de stalling 24/7 bewaakt, is de stalling de eerste 24 uur gratis en ben je vanuit de stalling zo op het perron. Mooi toch?!”

En – tot slot – hoe zit het met de OV-fietsen? Zijn die ook op 1 februari  in de stalling verkrijgbaar?

“We koersen er inderdaad wel op om in de stalling op 1 februari ongeveer 20 OV-fietsen aan te bieden. Lukt het niet op deze vrijdag, dan volgen ze snel daarna.”