Afbeelding
vrijdag 14 juni 2019

Nieuwe glorie rondom Amstelstation

Saskia Neijzing

Op de plek waar je niet al te lang geleden nog over de fietsen struikelde, is nu een mooi open plein met een tramstation. De eens grauwe, grijze omgeving van het Amstelstation is prachtig opgeknapt en straalt zelfs in de regen. En regen viel er helaas tijdens de officiële opening van de openbare ruimte rondom het Amstelstation. Toch was de sfeer er niet minder om.

Portefeuillehouder Marja Ruigrok had samen met wethouder van Amsterdam Sharon Dijksma en Regiodirecteuren Kees Rutten van ProRail en Irma Winkenius van NS de eer om het gebied officieel te openen. Tijdens een feestelijke bijeenkomst voor buurtbewoners en reizigers vertelde de portefeuillehouder heel blij te zijn met de goede samenwerking met de gemeente, ProRail, NS en GVB. “Om dit soort projecten te realiseren hebben we elkaar nodig. We hebben hier nu onder andere een nieuw busstation, tramstation, fietsparkeergarage en een lift. Allemaal hele goede verbeteringen voor de reizigers. Van buiten zien we al een prachtige metamorfose en als straks alle ruimtelijke ontwikkelingen klaar zijn, zijn we al bijna vergeten hoe het hier een paar jaar geleden was.”

190613-Amstelstation_Opleveringsfeest_si-22

De officiële opening.

Reuzenrad

Na de officiële opening konden de aanwezigen genieten van de muziek, een rondje in het reuzenrad, een lekker hapje bij de foodtruck, een ijsje of een goede kop koffie. En zich rond laten rijden in een minibusje. De bestuurders kregen nog een rondleiding langs de verschillende onderdelen van het project.

190613-Amstelstation_Opleveringsfeest_si-01

De sfeer zat er goed in.

Metamorfose

Voor wie de afgelopen tijd niet meer in de buurt van het Amstelstation is geweest: het gebied rond het station maakt een metamorfose door. Er komen nieuwe woningen, kantoren en winkels. Maar voor de Vervoerregio is het het belangrijkste dat er een vernieuwd openbaar vervoersknooppunt met een betere overstapfunctie voor trein, metro, tram, bus en fiets gerealiseerd wordt. En natuurlijk een comfortabele stationsomgeving voor de reizigers. Daarmee draagt het project bij aan de doelstellingen van de Vervoerregio om het regionale OV-netwerk te verbeteren.

190613-Amstelstation_Opleveringsfeest_si-49

En toen kwam het zonnetje toch nog door...

Start volgende fase

Nu het busstation, tramstation, fietspaden, fietsparkeergarage en het plein er weer keurig bij liggen, is het tijd voor de volgende stap. NS gaat nu hard aan de slag in het station om te zorgen dat het binnen net zo mooi wordt als buiten. En vanaf volgend jaar wordt er gewerkt aan de ontwikkeling van de nieuwe woningen, kantoren en winkels. Volgens de planning zijn alle ontwikkelingen in 2023 klaar.

Heeft u vragen? Stel ze hier.

14 juni 2019 | 14:44

n-evo

Ik was er gisteren nog en de omgeving ziet er prachtig uit. Complimenten! Het contrast tussen het oude stationsgebouw en de nieuwe Amsteltoren is ook fantastisch.

Alleen dat afschuwelijke gebouw van de HvA is een beetje jammer. Maar ja, wat doe je eraan. ?‍♂️

Wil je dit bericht delen?