Afbeelding
dinsdag 29 oktober 2019

Nieuw haltemeubilair in de Vervoerregio

Lútsen de Jong

De gemeenten Landsmeer, Waterland, Edam-Volendam en mogelijk ook Haarlemmermeer krijgen nieuw haltemeubilair! Na een uitgebreid aanbestedingstraject is de opdracht om nieuw haltemeubilair te plaatsen gegund aan Outdoor Furniture Nederland (OFN). In 2020 gaan ze het meubilair plaatsen.

Al eerder, met de komst van de R-net bussen, werden er nieuwe R-net haltes geplaatst in de Vervoerregio. Aangezien R-net een keurmerk is, moesten deze haltes aan een bepaalde kwaliteit voldoen en zijn ze ontworpen met het oog op een betere reisbeleving, een prettiger verblijf voor de reizigers op halteplaatsen en een soepele overstap. Heel mooi natuurlijk, maar op de haltes waar nu geen R-net bus stopt, verschilde de stijl en kwaliteit van het haltemeubilair per gemeente. Om hier meer eenheid in te brengen en om de kwaliteit van deze haltes te verbeteren, ging de Vervoerregio – in samenwerking met de bovengenoemde gemeenten – op zoek naar een oplossing.

Een kleine artist impression van de haltes die komen.

Pilot

Deze samenwerking resulteerde in een pilot met nieuwe haltemeubilair, die door OFN wordt geplaatst in Landsmeer, Waterland, Edam-Volendam en mogelijk ook Haarlemmermeer. Een tweede aanbesteding die momenteel nog loopt betreft het beheer, onderhoud en de reclame exploitatie van de haltes. Binnen deze opdrachten speelt duurzaamheid een belangrijke rol. Vrijwel alle materialen zijn herbruikbaar als de haltes aan het eind van hun levensduur zijn. Daarmee is er sprake van een vrijwel 100% circulaire aanbesteding.

Evaluatie

De Vervoerregio en de betrokken gemeenten zullen na de plaatsing de resultaten van de pilot evalueren. Bij een positief resultaat wordt er gekeken of ook andere gemeenten, met aflopende contracten, interesse hebben in een gezamenlijk aanbesteding. Een goede stap richting meer reiscomfort, duurzaamheid en innovatieve samenwerking binnen de Vervoerregio.