Afbeelding
maandag 27 september 2021

Geef je mening over toekomstige bruggen over het IJ

Hilde Postma

Op en rond het IJ wordt het steeds drukker. Nu ligt er een vernieuwd voorstel voor twee bruggen over het water. Met daarbij nog een voetgangerstunnel. Het is tijd voor inspraak: wat vind jij ervan?

Afgelopen eeuw zijn er vaker plannen geweest om het IJ letterlijk te overbruggen. Veel vaker. Want het is druk daar op en rond het water: dagelijks steken nu zo’n 70.000 mensen het IJ over, met een pontje. Voor fietsers en voetgangers is dat eigenlijk de enige optie. Ondertussen varen er jaarlijks ook nog zo’n 160.000 schepen door het IJ. De komende jaren wordt het alleen maar drukker. Daarom ligt er nu een vernieuwd voorstel.

Sprong over het IJ

Het voorstel is om 2 bruggen over het IJ aan te leggen: aan de westkant van de stad (tussen de Houthavens en NDSM) en aan de oostkant (tussen Azartplein en de Johan van Hasseltweg). Deze bruggen moeten in elk geval toegankelijk zijn voor fietsers, voetgangers, én bij voorkeur openbaar vervoer. Bij het voorstel hoort nog een aparte voetgangerstunnel, tussen Centraal Station en de Tolhuistuin in Noord.

Nieuwe sprong

Eerder is er een ander voorstel gedaan. Onderdeel daarvan was een fietsbrug tussen de kop van het Java-eiland en het Hamerkwartier. De gemeenteraad sprak hier in 2017 haar voorkeur over uit, maar het Rijk oordeelde dat een brug op die locatie de veilige doorvaart van schepen zou belemmeren. Vervolgens heeft een onafhankelijke Commissie onder leiding van hoogleraar Alexander d’Hooghe onderzocht hoe en waar de IJ-oevers wél met elkaar konden worden verbonden, op een manier die veilig is voor de scheepvaart en goed voor de stad. In juni 2020 heeft de commissie haar eindadvies uitgebracht. Het vernieuwde voorstel is gebaseerd op dit advies.

Wat vindt u?

Het Rijk, het college van B en W en andere betrokken partijen vinden dat het huidige voorstel een goede basis is voor het vervolgtraject. Nu is de vraag: wat vinden Amsterdammers ervan? Als bewoner of belanghebbende kunt u dat van 20 september tot en met 31 oktober 2021 laten weten. Op amsterdam.nl/sprongoverhetij vindt u daarvoor alle informatie, ook over de verschillende informatiebijeenkomsten. Na de inspraakperiode moet de gemeenteraad nog instemmen met de plannen.