Afbeelding
woensdag 26 juni 2019

Filmpje: Waarom MaaS de toekomst heeft

Renske van Bers

Neen, we hebben het hier niet over de rivier, maar wel over een vernuftig systeem dat je straks de meest snelle, duurzame of diverse reis voorschotelt die je meteen kunt boeken en betalen. Deze toekomstige mogelijkheid noemen we ook wel Mobility as a Service – MaaS dus – één van de onderwerpen van het Smart Mobility programma van de Metropoolregio Amsterdam. Benieuwd hoe deze service straks in de praktijk werkt en waarom MaaS de toekomst heeft? Bekijk dan het filmpje hieronder…

Julie van Heteren, programma-manager Smart Mobility van het gelijknamige programma van de Metropoolregio: “Duidelijk filmpje toch?! MaaS is dus een nieuw concept, waar je als reiziger mobiliteit inkoopt waarbij een zogenoemde MaaS-aanbieder zowel je reis als je vervoermiddelen voor die reis regelt. Een eigen auto (met name in stedelijk gebied) wordt dan minder noodzakelijk. Het concept gaat er ook van uit dat het voor reizigers voordeliger wordt om je aan te sluiten bij een MaaS-aanbieder, dan dat je zelf beschikt over een eigen vervoermiddel. Het is de bedoeling dat mensen zodoende veel meer gebruikmaken van deelauto’s, (elektrische) deelfietsen, scooters, ov enzovoort.”

In de praktijk

Julie vertelt enthousiast verder: “In de praktijk zou dat betekenen dat je bijvoorbeeld een abonnement hebt bij zo’n MaaS aanbieder. Dagelijks kun je dan via een app je reis plannen. Deze app geeft aan wat voor jou de beste route en vervoerwijze is. Via de app boek je en betaal je je reis. Landelijk wordt nu door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat samen met de regio’s gewerkt aan zeven pilots om met elkaar te onderzoeken of een dergelijk concept kan werken en wat hiervoor nodig is. Binnen de Metropoolregio doet de gemeente Amsterdam mee aan deze landelijke pilot.”

We laten het weten als de pilot van start gaat!