Afbeelding
maandag 24 juni 2019

Filmpje: Shared space achter CS in de praktijk

van de Redactie | Vervoerregio

Achter Amsterdam Centraal Station, aan het IJ, bevindt zich een verkeersruimte waar verkeersborden en -lichten ontbreken. Hier fietsen, wandelen en scooteren dagelijks meer dan 25.000 reizigers kriskras door elkaar, zonder zichtbare ge- en verboden. Wat vind jij van deze bijzondere verkeerssituatie?

Hoe kwam deze shared space eigenlijk tot stand? Katinka Fledderus van gemeente Amsterdam: “Bij de keuze voor een goed ontwerp voor deze plek zagen we al snel in dat een traditioneel ontwerp tot veel conflicten zou leiden. De grootste uitdaging was de vele voetgangers en fietsers van en naar de pont veilig de snelle doorgaande fietsroute oost-west te laten kruisen. Daarom kwam al snel de shared space als alternatief. De doorgaande fietsroutes stoppen en er ontstaat een ‘uitwisselplein’ waar de regel is ‘aandacht omhoog, snelheid omlaag’. Op deze manier kunnen heel veel mensen deze plek passeren zonder kleerscheuren.”

Schijn bedriegt

Resultaat is een ogenschijnlijk rommelige en onveilige situatie, maar schijn bedriegt. Er zijn niet meer ongelukken dan voorheen. Ook voor de Vervoerregio is dit een verrassing. Destijds geloofden we er niet in, maar ook wij hebben het wel eens mis…