Afbeelding
dinsdag 30 april 2019

Fietsroute Schiphol wordt aantrekkelijker

Lútsen de Jong

Een verbeterde fietsroute moet Schiphol bereikbaarder én aantrekkelijker voor de fiets maken. Martijn Sargentini, Programmaregisseur Investeringsagenda Fiets bij de Vervoerregio Amsterdam, vertelt hoe we dit bereiken.

Er is nu dus wel al een fietsroute vanuit Amsterdam naar Schiphol toch?

“Dat klopt inderdaad. Het is op dit moment mogelijk om vanuit Amsterdam naar Schiphol te fietsen – en andersom -, maar wij vinden deze fietsroute niet zo heel aantrekkelijk en dat willen we dus graag veranderen.”

Zijn er al concrete ideeën om het fietsen van en naar Schiphol aantrekkelijker te maken?

“Zeker! De bestaande route kunnen we verbeteren door het aanleggen van rood asfalt, oversteekjes en shortcuts, zodat je makkelijker en sneller kunt doortrappen. Daarnaast willen we de route aantrekkelijker te maken door bijvoorbeeld aandacht te besteden aan de fietstunnel bij de A4. Hier brengen we een vorm van kunst aan op de muren binnen de tunnel. Ook op het deel van de route richting de Zuidas zien we mogelijkheden: hier zijn de prachtige oeverlanden en is het groen.”

Eigenlijk kunnen we dus met relatief simpele ingrepen een mooier pad aanleggen?

“Het scheelt natuurlijk dat er wel al een fietspad ligt, dat we kunnen optimaliseren. Met wat onderhoud en bewegwijzering ben ik ervan overtuigd dat we van deze route iets prachtigs kunnen maken. Verder denken we aan het plaatsen van meer verlichting. De omgeving rondom Schiphol is namelijk redelijk donker.”

Voor wie wordt de vernieuwde fietsroute?

“Deze is vooral interessant voor mensen die werken op Schiphol én bereid zijn iets langer te fietsen, of bijvoorbeeld in het bezit zijn van een elektrische fiets. En natuurlijk mogen ook wielrenners en vrijetijdsfietsers genieten van deze route, er is namelijk een heleboel te zien in het gebied in en rondom Schiphol! Daarbij zou het leuk zijn als vakantiegangers voortaan op de fiets naar Schiphol gaan, maar dat zie ik – met alle bagage – iets minder snel gebeuren.”

De komende tijd houden we in de gaten hoe dit project zich verder ontwikkelt en wat er daadwerkelijk gaat gebeuren met de fietspaden van en naar Schiphol. Wordt vervolgd!