Afbeelding
donderdag 11 november 2021

Fietshelden voor veilig verkeer

Hilde Postma

Fietsen door een drukke stad kan gevaarlijk zijn. Zeker voor kinderen. Dat vinden de Fietshelden in Amsterdam. Zij denken na over oplossingen voor veiliger verkeer. Die hebben ze onlangs aangeboden aan Egbert de Vries, de voorzitter van de Vervoerregio.

door Anke Teumissen, Kidsweek

Fietshelden zijn kinderen uit groep 5 en hoger die ideeën verzinnen om fietsen leuker, makkelijker of veiliger te maken. Armin (12) wil bijvoorbeeld scooters overal in de stad van het fietspad af hebben. ‘Die racen soms zo hard dat ze bijna loskomen van de grond.’ Met zijn zusje Anna (8) is hij een petitie gestart en heeft nu al vijfhonderd handtekeningen verzameld.

Waarschuwing

Lieve (10) heeft een heel ander probleem. ‘Dicht bij mijn huis staat een hoge heg waardoor ik niet kan zien of er iets aankomt.’ Die heg moet gesnoeid, vindt zij. Amé (10) ergert zich aan de verkeerssituatie bij haar school. ‘Daar parkeren auto’s vaak op plekken voor fietsen. We doen dan een waarschuwing onder de ruitenwisser.’ De Fietshelden bedenken ook slimme plannen voor onveilige plekken, zoals lichtgevende paaltjes aan het water zodat je daar niet zomaar in fietst. Niet alleen in Amsterdam, maar ook in andere steden zijn fietshelden actief om fietsen veiliger en leuker te maken.

Aanbieden ideeën

Woensdag 10 november gingen een aantal Fietshelden naar Egbert de Vries, Amsterdams wethouder van Verkeer & Vervoer én de voorzitter van de Vervoerregio Amsterdam. Op die dag werd op de klimaattop in Glasgow onder meer over verkeer gesproken: een mooi moment dus om hun beste ideeën aan te bieden. Armin hoopt dat de wethouder de ideeën serieus neemt: ‘Het zou mooi zijn als op alle fietspaden dezelfde regels gelden: iedereen veilig!’

Meedoen?

Zie jij ook hoe je het verkeer leuker en veiliger voor fietsers kunt maken? Mail je idee (dat mag een foto, een video, een verhaal of een kunstwerk zijn) naar maud@bycs.org, de leukste ideeën krijgen een Fietshelden T-shirt en worden gepresenteerd aan de Nederlandse Fietsburgemeesters. Vergeet niet je naam, woonplaats en leeftijd te vermelden.

Fietshelden

De Vervoerregio Amsterdam is trotse partner van de fietshelden in Amsterdam. Nieuwsgierig geworden? Bezoek dan de website: https://www.fietshelden.org/amsterdam