Afbeelding
dinsdag 19 maart 2019

Enquête OV Waterland-Zaanstreek loopt lekker door

Renske van Bers

Sinds een week is de homepage van deze site veranderd. Dit in het kader van een campagne waarin we om je mening vragen over het OV in Waterland en de Zaanstreek, met het oog op de eerstvolgende concessie in deze regio. Ook je mening geven? Dat kan, klik hier voor de enquête.

Ries Knigge is vanuit de Vervoerregio medeverantwoordelijk voor de totstandkoming van deze enquête. Ries, hoe loopt het?

“Ja, goed! We hebben inmiddels honderden ingevulde enquêtes ontvangen. Ik verwacht nog meer, omdat we net van start zijn gegaan met de campagne in kranten en in het OV zelf. In de campagne verwijzen we overigens niet alleen naar deze site, maar staan ook onze contactgegevens zodat reizigers en bewoners schriftelijk een reactie kunnen geven. Daarnaast verzamelen we naast de uitkomsten van de enquête, ook de losse reacties die we bijvoorbeeld op twitter en facebook binnenkrijgen.”

Kun je uitleggen wat een concessie ook alweer is?

“Een concessie is een exclusief recht om in een bepaald gebied openbaar vervoer aan te bieden. Dat recht ligt nu voor Waterland bij het vervoerbedrijf EBS en in de Zaanstreek bij Connexxion. Omdat beide contracten in 2021 aflopen, organiseert de Vervoerregio Amsterdam daarom een aanbesteding van een nieuwe, gezamenlijke concessie voor dit gebied.”

ries

Ries Knigge Projectsecretaris Concessieverlening Zaanstreek-Waterland bij de Vervoerregio Amsterdam

Is dit de eerste keer dat reizigers zo actief bij een concessie worden betrokken?

“Dat niet, maar de manier waarop wel. Dat komt natuurlijk omdat we nu gebruik kunnen maken van ons digitale platform Wijnemenjemee.nl. Daarnaast gaan we overigens ook nog fysiek langs bij gemeentes, als aanvulling op de digitale middelen. Maar je merkt wel, dat je door een digitale enquête veel mensen kunt bereiken die, op hun beurt, op een laagdrempelige manier hun mening kunnen geven. Een digitale enquête biedt ons ook de kans om mensen te bereiken die weinig of nooit met het OV reizen. We willen ook graag weten wat zij van het OV vinden en hoe we het OV voor hen aantrekkelijker kunnen maken.”

Wat gebeurt er precies met de uitkomsten van de enquête, de schriftelijke reacties en de losse meningen die jullie ontvangen?

“We zullen al deze gegevens de komende 4 weken blijven verzamelen. Daarna stopt de campagne en worden de uitkomsten bij elkaar gebracht in een adviesrapport. Dit gebruiken we dan weer voor het opstellen van het eerste ‘Programma van Eisen’. Dit document verwachten we in mei klaar te hebben en zullen we digitaal publiceren. Ook hier kunnen mensen dan weer een reactie op geven. Uiteindelijk leidt dit tot een definitief ‘Programma van Eisen’, waar de toekomstige vervoerder aan moet voldoen.”

Heb je al gekeken wat de uitkomsten van de enquête op dit moment zijn?

“Nee, nog niet, maar we weten bijvoorbeeld wel dat reizigers tevreden zijn over het OV dat nu aangeboden wordt. We hebben namelijk vaker onderzoek gedaan naar de tevredenheid van reizigers in deze regio’s en de uitkomst was altijd ruim voldoende. In 2017 was de concessie Waterland zelfs de best gewaardeerde OV-concessie op het vasteland. De lat voor een toekomstige vervoerder zal dus behoorlijk hoog liggen!”

We houden je op de hoogte! Wil je zelf meedoen en je mening geven? Klik hier voor de enquête.

Heeft u vragen? Stel ze hier.

27 maart 2019 | 19:59

Astrid

Wacht al heel lang op halte voor bus 305 in Zuidoost beemster!!!!!!!

27 maart 2019 | 23:06

Duco

@Astrid en Marianne de Graaf
Ik geef het door aan mijn collega’s en EBS. Wellicht kunnen jullie ook de enquête invullen via onze website. Dan krijgen we een nog beter beeld van datgene dat reizigers willen. Hier zit overigens ook de mogelijkheid om een reactie achter te laten en om in de toekomst vaker mee te denken. Dit kan hier: https://wijnemenjemee.nl/ov2022/

20 maart 2019 | 20:13

Marianne de Graaf

Wij , Purmerendse scholieren, willen graag de bus terug die reed vanaf busstation Korenstraat naar scholen in de Flevostraat en vice versa. Was een ritje van 6 minuten. Moeten nu via Edam of Ilpendam. 30 minuten reisstijd als er een aansluitende overstap is. Hogere reiskosten!

19 maart 2019 | 21:02

Cor Eeman

Bus door naar Schiphol

27 maart 2019 | 23:07

Duco

@Cor Eeman
Da’s wel een flink stuk vanaf Zaanstreek en/of Waterland. Welke route mist u in het huidige OV-netwerk?

Wil je dit bericht delen?