Afbeelding
woensdag 4 september 2019

Eerste Zero Emissie midibussen in de Zaanstreek 

Lútsen de Jong

Vandaag vierde de Vervoerregio samen met Connexxion en de gemeente Zaanstad een klein feestje. Reden? De officiële ingebruikname van vijf nieuwe Zero Emissie – ofwel uitstootvrije – midibussen. Waarom we specifiek voor dit formaat bussen in Zaanstad hebben gekozen, vertellen we je hieronder.

De komst van de bussen is uniek, omdat de Vervoerregio tot nu toe alleen ervaring heeft met de aanschaf van de grotere Zero Emissie voertuigen. Met de komst van deze bussen zetten we een nieuwe stap en doen we voor het eerst ervaring op met de kleinere variant. De reden dat we voor deze bussen hebben gekozen is, omdat ze – letterlijk – beter passen in de soms oude en nauwe binnenstedelijke infrastructuur van Zaanstad.

Portefeuillehouder Gerard Slegers en Wouter Bakker van Connexxion verzorgden het officiële startschot van dit unieke project en genoten daarna van een ritje met de elektrische bus door Zaanstad. Slegers: "We vieren een mijlpaal: de eerste Zero Emissie bussen in de Zaanstreek! Een mooie stap op weg naar verdere verduurzaming van het OV."

Reductie CO2

Daarbij dragen de bussen uiteraard ook bij aan een flinke reductie van CO2 uitstoot, wat aansluit bij onze opgave waarbij in 2025 alle nieuw ingevoerde bussen in de regio Amsterdam uitstootvrij rijden. Daarom zetten we hier sterk op in en hebben we organisatorisch en financieel bijgedragen aan de aanschaf van deze vijf elektrische bussen.

Door het verduurzamen doen de Vervoerregio, wegbeheerders, gemeenten en netbeheerders kennis en ervaring op met deze nieuwe emissievrije bussen. Kennis die we in de toekomst zullen meenemen.

Transitie

De komst van deze vijf nieuwe elektrische midibussen brengt de transitie naar Zero Emissie busvervoer in de hele regio Amsterdam ook weer een belangrijke stap verder in de richting van 2030, wanneer alle bussen Zero Emissie moeten zijn. Vorig jaar hebben we ook al een stap in de juiste richting gezet toen er 100 elektrische bussen rond Schiphol geïntroduceerd werden en deze ontwikkeling is weer een mooi vervolg!

Heb jij al een rondje in één van onze nieuwe bussen gereden? Wat vind je ervan? Laat het ons weten in de comments.

Heeft u vragen? Stel ze hier.

4 oktober 2019 | 08:39

Tom H.

Ik heb vanuit Westzaan (lijn 65) meerdere malen de bus genomen, helaas ook in de spits, en dit is ronduit een aanfluiting. Mensen werden achtergelaten bij de haltes, omdat de bus simpelweg te vol zat. Ook zijn ze wagenziekte opwekkend, werd er een passagier onwel, en ga zo maar door. Ook de veiligheid van de inzittenden in dat veel te kleine busje, dat is nou niet bepaald iets om over naar huis te schrijven. Je wordt er claustrofobisch van, want slechts 20 passagiers (zonder bagage)?!? Kom op zeg, dat kan je niet maken met deze veel te lage capaciteit! Als je met bagage naar Zaandam wilt vertrekken, vanwege een vakantie of andere reis, dan vul je in je eentje al zowat die hele bus! Gek he, dat mensen dan meer en meer terugvallen op eigen vervoer, als ze die mogelijkheid hebben.

12 september 2019 | 20:14

A. de Vries

Al verscheidene ritten zijn passagiers blijven staan. 

6 september 2019 | 16:29

Ik was afgelopen week in Leiden. Allemaal electische bussen binen de stad. Wat een rust heerst daarin. En het rijdt ook nog rustiger als je er in zit. Alleen het wisselen van chauffeur bij het Centraal Station zou vlotter moeten verlopen…… 

Wil je dit bericht delen?