Afbeelding
donderdag 24 oktober 2019

De OV-coach komt naar de regio

van de Redactie | Vervoerregio

Het project de OV-coach leert mensen met een beperking, onder begeleiding van een coach, zelfstandig te reizen met het OV. De OV-coach is in 2018 als experiment gestart in Amsterdam en gaat vanaf 2020 de gehele regio bedienen namens de Vervoerregio. Willemijn Hut is beleidsadviseur inclusieve mobiliteit bij de Vervoerregio en zeer enthousiast over de komst van deze extra dienst.

Willemijn, wat gaat de OV-coach de komende jaren doen vanuit de Vervoerregio?

“De OV-coach is op dit moment nog een Amsterdams project. Vanaf januari 2020 neemt de Vervoerregio het project over van de gemeente Amsterdam en zal de OV-coach in de hele regio worden ingezet. Dit betekent dat we nog meer reizigers met een fysieke of mentale mobiliteitsbeperking gaan bedienen en zelfstandig gaan leren reizen. Voorbeelden van deelnemers zijn ouderen die niet weten hoe de OV-chipkaart werkt en mensen in een rolstoel die angstig zijn voor de afstand tussen de halte en het OV-voertuig. Ook zijn er mensen die nooit zelfstandig hebben leren reizen, maar dit wel zouden willen en met een helpende hand dit ook zouden kunnen. Voor al deze mensen kan de OV-coach de uitkomst bieden om meer zelfstandigheid (terug) te krijgen. Ik vind het dan ook een grote aanwinst dat de OV-coach naar de Vervoerregio komt en dat we deze dienst nog breder kunnen aanbieden.”

De Vervoerregio verbindt gemeenten en werkt aan een regio waarin zoveel mogelijk mensen zelfstandig gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer. Echter is zelfstandig reizen in het openbaar vervoer voor mensen met een fysiek of mentale beperking niet altijd vanzelfsprekend.

Welke partijen zijn tot nu inhoudelijk betrokken bij de OV-coach?

“Op 7 maart 2018 hebben meerdere partijen de afspraak gemaakt om samen te werken aan toegankelijk openbaar vervoer: Cliëntenbelang Amsterdam, GVB, MEE Amstel en Zaan, Pantar, RMC, Transvicion, Gemeente Amsterdam, VU Amsterdam en de Vervoerregio. In 2019 hebben zich nog meer partijen bij het convenant aangesloten, zoals het ROC van Amsterdam, de Academie van de Stad, het Boven IJ Ziekenhuis, het Jeugdplatform Amsterdam, Munckhof, ROC TOP en de Sigra. Komend jaar willen we de samenwerking met nog meer partijen opzoeken zodat we dit succesvolle project nog verder kunnen uitbouwen.

Wat komt er zoal bij kijken?

“We streven er naar om minstens 250 deelnemers jaarlijks zelfstandig te laten leren reizen. Het is dus belangrijk dat zoveel mogelijk toekomstige deelnemers uit de Vervoerregio de OV-coach weten te vinden. Daarnaast worden de diensten van de OV-coach verder doorontwikkeld. Hierbij kan bijvoorbeeld worden gedacht aan mobiliteitsassistentie bij drukke knooppunten. Ook wordt komend jaar de samenwerking met nog meer partijen opgezocht. Het doel is om eind 2020 een nieuw bestuurlijk convenant te hebben gesloten.”

Dat lukt natuurlijk niet zonder goede begeleiders…

“Studenten van de Vrije Universiteit hebben voor de OV-coach de training omgaan met angst in het openbaar vervoer ontwikkeld. In deze training leren de OV-coaches hoe we deze groep reizi-gers kunnen ondersteunen en begeleiden bij het zelfstandig leren reizen. Tientallen MBO- en HBO stagiaires en andere vrijwilligers in Amsterdam hebben deze training gevolgd en zich de afgelopen 1,5 jaar al ingezet als OV-coach. Om de uitbreiding van de OV-coach te reali-seren hebben we natuurlijk nog veel meer OV-coaches nodig. Als je geïnteresseerd bent om ook OV-coach te worden, bezoek dan vooral even de website van de OV-coach voor meer informatie!”

Meer informatie of aanmelden? Dat kan via www.ov-coach.nl. Deze infographic geeft ook een duidelijk beeld van de resultaten van de OV-coach sinds 2018.