Afbeelding
vrijdag 26 april 2019

De Koningsdag van GVB

Renske van Bers

Terwijl veel mensen aan het bedenken zijn waar ze hun eerste oranjebittertje wegtikken, of wat hun grammofoonplaten opleveren tijdens de vrijmarkt, zijn ze bij GVB met hele andere zaken bezig. Reden: het openbaar vervoer moet ook morgen, op Koningsdag, gewoon rijden en varen. Hans Bakker, verkeersspecialist bij GVB, vertelt hoe hun feestdag eruitziet.

“Of we hier erg druk mee zijn?”, vraagt Hans, licht geamuseerd. “Haha, nee hoor. Rond kerst waren we druk! Op 27 december hebben we toen, samen met de Politie, de Brandweer, de provincie, NS en de gemeente, het draaiboek voor deze Koningsdag goedgekeurd. Al in 2018 zijn alle vergunningen voor de verschillende werkzaamheden en feesten aangevraagd, zodat je weet waar de grote drukte is en je daarop kunt anticiperen. As we nu nog druk aan het draaiboek zouden werken, zouden we niet goed bezig zijn. En bovendien hebben we vaker met dit bijltje gehakt.”

Geen grote incidenten

Hans weet waar hij over praat. Al meer dan 27 jaar is hij bij alle grote events medeverantwoordelijk voor het openbaar vervoer in Amsterdam. In al die jaren is er nooit een groot incident geweest. Hans: “Alles wordt ook steeds strakker georganiseerd en de samenwerking tussen de verantwoordelijke partijen is alleen maar aangescherpt. Ook iedereen op de vloer ‘staat aan’, misschien nog wel meer dan normaal. De meeste incidenten vinden ook juist niet op dit soort feestdagen plaats, maar op ‘normale’ dagen.”

m52_europaplein004

Bij station Europaplein worden er op het plein boven het station flink wat hekken geplaatst in verband met een feestje. Hans: "Ons eerste belang als GVB is natuurlijk dat dit station ook op Koningsdag makkelijk te bereiken is, op een veilige manier."

Volle kracht

Hans vervolgt: “Hoe dat komt? Er is tijdens Koningsdag natuurlijk zoveel volk op de voet, al dan niet met wat alcohol op, waardoor onze trambestuurders en buschauffeurs zeer voorzichtig en minder hard rijden. Ook de verkeersleiding is op dit soort dagen uiteraard op volle kracht aanwezig en zit klaar om onder andere te kijken waar er opstoppingen en incidenten zijn, zodat ze meteen kunnen ingrijpen. Zij staan ook weer in verbinding met de Politie en de NS en houden elkaar gedurende de hele dag op de hoogte. Door zo goed voorbereid te zijn, houd je de boel voor een groot deel onder controle.”

Voor het eerst OV in centrum

Wat wel bijzonder is, is dat dit de eerste Koningsdag ooit wordt dat er openbaar vervoer in het centrum rijdt. Of, beter geformuleerd, onder de stad. Hans: “Met de Noord/Zuidlijn kun je nu natuurlijk hartstikke snel de hele stad bezoeken. Net als voorgaande jaren rijden er namelijk wel trams, maar met een aangepaste route en om het centrum heen. Maar voor de mensen die graag even snel van bijvoorbeeld CS naar het Rokin willen, biedt de Noord/Zuidlijn, ook op Koningsdag, – om de 6 minuten – uitkomst.”

Andere scenario’s

Mooi natuurlijk, maar Hans vertelt dat de Noord/Zuidlijn wel voor andere scenario’s zorgde en soms een beroep deed op vooral wat financiële veerkracht van eventorganisators. “Bij het Europaplein bijvoorbeeld. Hier wordt ieder jaar een groot feest gehouden, maar voorheen was er hier nog geen geopend station. Ons eerste belang als GVB is natuurlijk dat dit station ook op Koningsdag makkelijk te bereiken is, op een veilige manier. De organisator van dit feestje – waar tienduizenden bezoekers op afkomen – moet dus flink wat extra hekken plaatsen zodat het station makkelijk toegankelijk is.”

2018 Vervoerregio Amsterdam. Foto: Wiebke Wilting

Er worden op Koningsdag meer veren ingezet.

Meer veren

Zijn er deze Koningsdag nog meer zaken anders dan anders geregeld? Hans: “Er zullen meer veren varen tussen CS, Noord en NDSM. Afgelopen jaren is er al een ontwikkeling aan de gang waarbij veel grote feesten zich niet meer in het centrum afspelen, maar bewust aan de rand gehouden worden. Daar moet je als vervoersbedrijf rekening mee houden en dat doen we dus door bijvoorbeeld meer veren te laten varen richting NDSM, waar een aantal grote feesten plaatsvinden.”

Strak georganiseerd

Hans zit op Koningsdag zelf overigens, met de voetjes omhoog, in Callantsoog. ”Haha, ja verschil moet er wezen hè. Weet je, alles is zo goed en strak georganiseerd, dat komt helemaal goed. Maar, dat moet ik wel eerlijk zeggen, ik ben op Koningsdag en de dagen ervoor en erna, wel te bereiken. En ik word ook echt wel op de hoogte gehouden; ik hoor het meteen als het niet goed gaat, of juist als het wel allemaal volgens plan verloopt. Maar zorgen maken, dat doe ik niet. Er zit op zaterdag een supergoed en professioneel team klaar, dat alles in goede banen zal leiden.”

Wil je weten hoe het openbaar vervoer van GVB op Koningsdag rijdt, en de avond ervoor? Kijk dan hier. Alvast veel plezier!

Heeft u vragen? Stel ze hier.

2 mei 2019 | 12:50

n-evo

@Duco Ik herken dat persoonlijk niet zo heel erg. Wel het onderscheid tussen dé binnenstad en Centrum. Om verwarring en verschillende interpretaties te voorkomen zou ik gewoon het officiële gebied aanhouden in communicatie naar buiten. Maar goed, let’s agree to disagree I guess?

2 mei 2019 | 14:50

Duco

@n-evo
We zullen er voortaan beter op letten. Ook ik ben het eens om het oneens te zijn. 😉

2 mei 2019 | 12:45

n-evo

Wil ik nog wel als toevoeging meegeven dat de M52 een hele fijne mogelijkheid was op Koningsdag! ?

2 mei 2019 | 11:47

n-evo

@Duco Dat zal ongetwijfeld. De al dan niet perceptie van een bepaalde groep mensen hoeft alleen niet tot feit verheven te worden in een artikel van de VRA. Helemaal niet als in het verleden de Oostlijn op meerdere plekken in het centrum, zelfs binnenstad, aangekondigd stond als reisoptie.

Ik ken overigens weinig mensen die omgeving Rembrandtplein met bijbehorend stuk Amstel niet als binnenstad van Amsterdam beschouwen. Het is een van de grootste centraal gelegen uitgaanshotspots van de stad. Idem voor het Leidseplein. Even los gezien of ze er graag komen of niet.

Als we voor officiële berichtgeving gewoon uitgaan van Centrum = stadsdeel Centrum heb je deze discussie en verwarring ook niet. Net zo goed dat Nieuw-West stadsdeel Nieuw-West is en Noord stadsdeel Noord. Je kan denk ik hooguit zeggen binnenstad ≠ heel stadsdeel Centrum.

2 mei 2019 | 12:43

Duco

@n-evo
Ik wil het zeker niet tot feit verheven. Wat ik alleen wil zeggen is dat er verschillende interpretaties zijn van het centrum van Amsterdam. Ik heb in het verleden Centrum = stadsdeel Centrum na lange tijd opgegeven. Als ik het gebied stadsdeel Centrum bedoel, dan zeg ik dat ook zo en gebruik ik niet Centrum.

27 april 2019 | 12:37

n-evo

@Duco Daar hoeven bekenden van de stad niet in mee te gaan toch? Er rijden al jaren metro’s naar het CS en Station Waterlooplein. De laatste is minder dan 5 minuten lopen naar het Rembrandtplein. De Oostlijn wordt historisch aangegeven op gigantische matrixborden bij de Munt en omgeving.

2 mei 2019 | 11:04

Duco

@n-evo
Ook voor bekenden en inwoners van de stad is de perceptie van het centrum beduidend kleiner dan stadsdeel centrum is mijn ervaring. Wel is dit wat breder dan de buitenstaander.

27 april 2019 | 12:17

johan siemons

@BRS….een waar woord !

27 april 2019 | 09:17

BRS

Ach, de Oostlijn werd altijd al als een soort blindedarm gezien door de beleidsmakers. Ik kan me die promofilmpjes van de NZ-lijn uit de jaren ‘90 nog herinneren waarin met geen woord werd gerept over de Oostlijn en er werd gedaan of de NZ-lijn de allereerste metrolijn van Amsterdam zou worden. Het is uiteindelijk wel aan de NZ-lijn te danken dat de Oostlijn de laatste jaren eindelijk de credits heeft gekregen die het verdient. En tsja, centrum ook niet…ook de Oostlijn draagt flink bij aan de bereikbaarheid, en dat is een feit.

26 april 2019 | 14:42

n-evo

“Wat wel bijzonder is, is dat dit de eerste Koningsdag ooit wordt dat er openbaar vervoer in het centrum rijdt.”

Metro 51,53 en 54 reden voorgaande jaren niet naar CS, Nieuwmarkt, Waterlooplein en Weesperplein?

“Of, beter geformuleerd, onder de stad”

Ook erboven. Veel tramlijnen rijden via het Leidseplein en de Plantagebuurt (= Centrum).

26 april 2019 | 22:33

Duco

@n-evo
Wat het centrum is, is altijd discutabel. Ik heb zo vaak in het centrum als voormalig centrumbewoner en de Noord/Zuidlijn als rondleider van Amsterdam de vraag gehad waar het centrum was, dat ik er maar mee gestopt ben met uitleggen en ze richting de Dam wees. Op alle plekken die je noemt heb ik die vraag volgens mij wel gehad, bij CS zelfs tientallen keren. Je zou wellicht beter kunnen zeggen: dwars door het hart van de stad.

Wil je dit bericht delen?