Afbeelding
donderdag 13 juni 2019

De geheime fietsroutes binnen de Vervoerregio

Lútsen de Jong

Binnen de 15 gemeenten van de Vervoerregio kennen we een hoogwaardig fietsnetwerk. Denk bijvoorbeeld aan de snelfietsroute van Amsterdam naar Zaandam en de nieuwe prachtige fietsstraat waarmee je langs klassieke Amsterdamse hoogtepunten fietst: van het historische Rijksmuseum tot aan het fabuleuze Amstel Hotel. Maar zijn er eigenlijk ook verborgen fietsroutes binnen de Vervoerregio, de zogenoemde ‘fietspareltjes’?

“Jazeker wel!”, zegt Stephan Valenta, programmamedewerker Investeringsagenda Mobiliteit bij de Vervoerregio Amsterdam. Hij pakt de landkaart er eens goed bij en komt met drie routes: de aftakking van de snelfietsroute Zaandam-Amsterdam, de hoofdfietsroute tussen Amstelveen en Amsterdam Zuid en de zogenoemde ‘haarvaten’ door knooppunt Diemen. Pomp de banden maar vast op!

De geheime fietsroutes binnen de Vervoerregio

Het is moeilijk om aan te geven hoeveel ongelukken er precies met fietsers gebeuren, omdat niet alles geregistreerd wordt. Ruim een derde van de verkeersdoden in 2018 was fietser en op basis van eerder onderzoek wordt het aantal ernstig gewonde fietsers geschat op ongeveer 10.000.

Aftakking snelfietsroute Zaandam-Amsterdam

Een route voor de woon-werk én de recreatieve fietser. Op deze fietsroute heb je geen last van auto’s en heb je een fantastische rode loper. Dit is ook wel hoe wij het rode asfalt van de fietspaden noemen binnen de Vervoerregio. Je start de route bij een kebabzaak aan het begin van Poelenburg en fietst langs grauwe en rauwe flats. Je vindt deze legendarische kebabzaak bij de rotonde. Eenmaal langs kanaal de Wetering fiets je een prachtig groen gebied in, dat fungeert als een uitvalsroute, de stad uit richting Wormerland. Een waar feestje. Er zijn op deze fietsroutes (h)eerlijke eetgelegenheden, dus je moet mentaal écht sterk genoeg zijn om even niet te stoppen met fietsen…

De geheime fietsroutes binnen de Vervoerregio

Hoofdfietsroute Amstelveen-Amsterdam Zuid

Je fietst deze route door het prachtige groene Amsterdamse Bos en langs het historische centrum van Amstelveen. Ook deze route is uitermate geschikt voor zowel woon-werk als de recreatieve fietser. Daarnaast fiets je gescheiden van al het andere verkeer en kun je genieten van alle rust. Het Piet Kranenbergpad is recentelijk nog verbreed en opgeknapt in opdracht van de Vervoerregio en de gemeente Amsterdam. De route brengt je op de plek waar de vrije jongens nog wonen. Langs de vele loodsen en een hangar waar een museumtram staat opgeslagen. Je fietst dan ook dezelfde route als deze historische tram, langs het Olympisch Stadion en allerlei andere sportfaciliteiten. Misschien zie je zomaar een aantal roeiers voorbijkomen terwijl je op de Bosbaan fietst. Oh ja, en onderweg kom je ook nog langs een patatfabriek. Weet jij deze te vinden?

De geheime fietsroutes binnen de Vervoerregio

De rode haarvaten door knooppunt Diemen

Binnen de Vervoerregio is dit toch wel een ‘logistiek favorietje’ en voor de meeste mensen nog onbekend. Hier komt alles samen: snelweg, busbaan, spoorweg en fietspad. Als fietser kringel je als het ware over de rode loper heen. Wij noemen dit ook wel een dun adertje of haarvaatje. De route verbindt Amsterdam met Diemen, IJburg en de prachtige groene gebieden langs het IJmeer. Zoals het Jan Kerstenpad met uitzicht op forteiland Pampus richting Muiden. Een fraaie fietstocht over de dijkjes, langs het water, door polders en gezellige terrasjes. Fiets je vanuit IJburg, dan is dit de ideale route om te combineren met Gein en Vecht. Je fietst hier gescheiden van de auto’s en de bussen over een speciaal aangelegde fietsbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal. Dit brengt je naar het prachtige groengebied van de Gooise Meren.

Ken jij nog verborgen pareltjes? Of ken je deze routes al? Laat het onze weten in de reacties.