Afbeelding
maandag 8 juli 2019

Bezoek aan de geheimzinnige werkbox in CS

Renske van Bers

Wat gebeurt er toch achter de muren van die kunstige witte ‘box’ in het Centraal Station? Fotograaf Ingrid Koedood stelde dezelfde vraag en in ruil voor een reportage nam projectleider Dries van Heusden haar mee de bouwplaats op. Nu kunnen jullie dus ook zien hoe het staat met de Cuyperstrap, de toekomstige verbinding tussen de stationshal en de metrohal onder het Stationsplein.

_W0A3219

Het geheimzinnige kunstwerk biedt de bouwers een plek waar ze kunnen werken aan de Cuyperstrap, zonder overlast op het gebied van geluid en bouwstof te veroorzaken.

_W0A3138

Dit is wat je daadwerkelijk ziet als je de box binnenkomt. De vloer van de monumentale Cuypershal heeft plaatsgemaakt voor een vriesinstallatie...

_W0A3116

Jazeker; je ziet ijs! Om tot een veilige doorbraak te komen is de grond bevroren, zodat je bijvoorbeeld niet gehinderd wordt door grondwater. Dit is gerealiseerd door in de grond buizen aan te sluiten op een vriesinstallatie met pekelwater, waardoor de omringende grond bevriest. Deze techniek is vaker toegepast, zoals bijvoorbeeld bij de bouw van de Noord/Zuidlijn.

_W0A3065

Terwijl het buiten mooi zomerweer is, vriest het dus behoorlijk in de kruipruimte onder de stationshal.

_W0A3096

Dries: "De bevroren grond vriest aan op de metrohal en op het dak van de tunnel Noord/Zuidlijn. Eigenlijk creëer je zo dus een bouwkuip van ijs, waarin we de komende maanden op een veilige manier een doorgang kunnen maken tussen het stationsgebouw en de metrohal."

_W0A3129

Zo ziet het er dus uit onder het stationsgebouw... De nieuwe verbinding - de Cuyperstrap - zal overigens in 2020 klaar zijn.

cuyperstrap

Toekomstbeeld van de Cuyperstrap. Het duurde even voordat de trap concreet werd, maar onder de vleugels van project De Entree – en dankzij een flinke financiële injectie van de Vervoerregio Amsterdam – komt de trap er dan toch.

Meer achtergrondinfo vind je in dit artikel van 2 mei en dit artikel dat we in januari plaatsten.