Afbeelding
vrijdag 4 juni 2021

Alle zitplaatsen in bus, tram en metro en trein weer beschikbaar

Hilde Postma

Gewoon weer met de tram, metro, trein of bus naar familie, het strand, het terras, een museum of een theater: met steeds meer versoepelingen gaat Nederland langzaam van het slot. Vanaf het begin van deze maand kunnen reizigers daarbij weer gewoon gebruik maken van het openbaar vervoer. Volgens de ov-branche blijft het wel zaak de spits zoveel mogelijk te mijden.

Per 1 juli zijn alle zitplaatsen in bus, trein, tram en metro weer beschikbaar. Het advies om het ov alleen te gebruiken voor noodzakelijke reizen kwam eind mei al te vervallen. Er is één belangrijke voorwaarde volgens de openbaarvervoerbedrijven: Het mijden van  de spits is cruciaal om van de versoepelingen een succes te maken.

Blij met versoepelingen

‘We zijn blij met de versoepelingen. Zo kan het ov weer meer een belangrijke bijdrage leveren aan de bewegingsvrijheid voor reizigers. Zij zijn eraan toe. En ook onze medewerkers zien de reizigers graag weer terug’, zei Pedro Peters, voorzitter van OV-NL. ‘Spreiding van het aantal reizigers over de dag geeft heel veel ruimte. Dus een dringend beroep: reis verstandig en houd zoveel mogelijk afstand.’

Zwaar

De openbaarvervoerbedrijven in de Vervoerregio hebben het de afgelopen maanden door de coronacrisis zwaar gehad – net als in de rest van Nederland. Op sommige momenten waren er 90 procent minder reizigers dan normaal.

Afspraken

In de tussentijd is er toch veel gebeurd. Zo zijn er afspraken gemaakt met onderwijsinstellingen over spreidingen van lestijden om de spits rustiger te laten verlopen.

Mondkapjes nog verplicht

Het blijft verplicht om mondkapjes te dragen. Fietsen mogen ook weer meegenomen worden in de trein.