Afbeelding
vrijdag 4 juni 2021

Alle zitplaatsen in bus, tram en metro en trein weer beschikbaar

Hilde Postma

Gewoon weer met de tram, metro, trein of bus naar familie, het strand, het terras, een museum of een theater: met steeds meer versoepelingen gaat Nederland langzaam van het slot. Vanaf het begin van deze maand kunnen reizigers daarbij weer gewoon gebruik maken van het openbaar vervoer. Volgens de ov-branche blijft het wel zaak de spits zoveel mogelijk te mijden.

Per 1 juli zijn alle zitplaatsen in bus, trein, tram en metro weer beschikbaar. Het advies om het ov alleen te gebruiken voor noodzakelijke reizen kwam eind mei al te vervallen. Er is één belangrijke voorwaarde volgens de openbaarvervoerbedrijven: Het mijden van  de spits is cruciaal om van de versoepelingen een succes te maken.

Blij met versoepelingen

‘We zijn blij met de versoepelingen. Zo kan het ov weer meer een belangrijke bijdrage leveren aan de bewegingsvrijheid voor reizigers. Zij zijn eraan toe. En ook onze medewerkers zien de reizigers graag weer terug’, zei Pedro Peters, voorzitter van OV-NL. ‘Spreiding van het aantal reizigers over de dag geeft heel veel ruimte. Dus een dringend beroep: reis verstandig en houd zoveel mogelijk afstand.’

Zwaar

De openbaarvervoerbedrijven in de Vervoerregio hebben het de afgelopen maanden door de coronacrisis zwaar gehad – net als in de rest van Nederland. Op sommige momenten waren er 90 procent minder reizigers dan normaal.

Afspraken

In de tussentijd is er toch veel gebeurd. Zo zijn er afspraken gemaakt met onderwijsinstellingen over spreidingen van lestijden om de spits rustiger te laten verlopen.

Mondkapjes nog verplicht

Het blijft verplicht om mondkapjes te dragen. Fietsen mogen ook weer meegenomen worden in de trein.

 

Heeft u vragen? Stel ze hier.

9 juni 2021 | 17:32

anoniem

@wijnemenjemee betektend dit ook dat die achterlijke kettinkjes weggehaald worden op dat moment van de eerste rij stoelen? als je zegt ALLE! zitplaatsen, betekend dat m.i. ook de voorste 4 zitplaatsen!

7 juni 2021 | 18:39

Jan.M

Moet dit bekende verhaal nog hier geplaatst worden. hoort ergens anders.
Ik kijk elke dag via de webcam naar de fietsenstalling in wording, en ik hoop dat er nog meer interessante dingen gaan gebeuren Maar die mooie tijd van de N/Z-lijn is geweest jammer genoeg. Nu hebben we het over besmettingsgraad en mondkapjes Gaaap! doe mij maar en tweede N/Z-lijn dan gaat het nog ergens over.

4 juni 2021 | 19:38

anoniem

Dit verwende land heeft nog steeds een hoge besmettingsgraad doordat mensen zich niet aan de regels houden. Strenger handhaven en hoge boetes zijn nodig totdat de kaart groen kleurt.

Wil je dit bericht delen?