Afbeelding
woensdag 5 december 2018

9 december start de nieuwe dienstregeling van GVB

Renske van Bers

Zondag 9 december start de dienstregeling voor 2019 van GVB. De meeste tram-, bus- en metrolijnen blijven net zo vaak rijden als de afgelopen periode, maar de vertrektijden kunnen wel anders zijn. Rob Hageman vertelt waarom er überhaupt sprake is van een nieuwe dienstregeling.

Rob, waarom nu een nieuwe dienstregeling?

“Het is een Europese afspraak dat de veranderingen in alle dienstregelingen ingaan op de – hou je vast – zondag, volgend op de tweede zaterdag van december. Kun je het nog volgen? Dit kunnen ingrijpende wijzigingen zijn of slechts kleine aanpassingen.”

Is zo’n moment handig?

“Op zich wel: door reizigersgroei, verkeersdrukte of wegaanpassingen kan het voorkomen dat de dienstregeling soepeler verloopt als je met iets andere tijden werkt. Dan ben je dus op dit moment in de gelegenheid om de tijden op je vertrekstaten in alle haltes, apps en websites aan te passen.”

m52_dvijzelgracht002

De grootste wijziging in de dienstregeling vond afgelopen zomer plaats, toen niet alleen de Noord/Zuidlijn ging rijden maar ook het lijnennet veranderde.

Is december dan de enige maand dat je je dienstregeling kunt aanpassen?

“Nee, soms is het wenselijk om dit vaker te doen, zoals bijvoorbeeld na de opening van de Noord/Zuidlijn. Zo’n ingrijpende wijziging krijgen we de komende jaren niet meer. Vandaar ook dat er in december bijna niets verandert, op wat vertrektijden en verplaatste haltes na.”

De dienstregeling blijft dus bijna hetzelfde?

“Om en nabij. Het is zoals je zegt in de intro; er wordt bijna even vaak gereden, maar de vertrektijden kunnen verschillen. Het is voor reizigers het handigst als ze hun nieuwe vertrektijd en reis even checken in onze planner met een reisdatum vanaf 9 december.”

En hoe zit het met de tariefveranderingen? Gaan die ook al in met de nieuwe dienstregeling?

Nee, nog niet. De nieuwe tarieven zijn onlangs vastgesteld door de Vervoerregio en zijn het gevolg van een verhoging van het lage BTW-tarief van 6% naar 9%, die zorgt voor een grotere stijging van de tarieven dan voorgaande jaren. Het kilometertarief voor reizen op saldo wordt bij GVB € 0,162 en in combinatie met de stijging van het basistarief zorgt dit voor een stijging van de gemiddelde reisprijs van 5,75% ten opzichte van 2018. Deze tarieven gaan in op 1 januari 2019. ”

Ook bij vervoerders Connexxion en EBS kan de reis vanaf 9 december gewijzigd zijn. Check hun sites!

Heeft u vragen? Stel ze hier.

5 december 2018 | 12:43

Alain

Wat een zomers plaatje voor een dienstregeling die ingaat in de winter.

6 december 2018 | 12:47

Renske van Bers

@Alain, ja, gezellig he:)

Wil je dit bericht delen?